Primele impresii la 4 zile de folosire.
Cu minus – :
Tot ce înseamnă uzability e varză. Majoritatea ceasurilor Garmin, nu doar astea de săraci cum am luat eu, stau prost la capitolul ăsta. Ecranele nu sunt touch screen la multe modele, deși suntem în 2022, iar la cele care au tehnologia asta “avansată” pe lângă faptul că au preț de organe, e foarte prost pusă în valoare. Dar să le luam puțin mai organizat.
- Meniuri și opțiuni. E foarte greu de mers prin meniuri și opțiuni. Treaba asta se face cu ajutorul a 4 butoane analogice, fizice, pe care trebuie să apeși cu simțul răspunderii. Trebuie să apeși pe butoane ca primitivii. Practic, experiența asta e oribilă, e o întoarcere în timp cu vreo 20-30 de ani când setai ora la ceasurile electronice CASIO (da, există chiar o interfață CASIO în magazinul Garmin). Sau dacă vreți ceva mai recent, telefoanele Nokia cu butoane “fizice”. Același chin.
- Display-ul. Deși în toate pozele de prezentare ecranul pare că e cel puțin HD și culorile sunt normale (vii, aprinse), în realitate, e de fapt o rezoluție rușinoasă de 208×208 pixeli și culorile sunt fade, diluate, de parcă s-au zgârcit la vopsea și au diluat-o cu apă. Aici toate specificatiile. Luminozitatea crescută de la 40% cu cât a venit default la 100%, n-a ajutat prea mult. Culorile sunt pur și simplu urâte. Tot cu minus aici e faptul că
n-amabia am reușit să-l fac să stea aprins sau puțin luminat pe timp de noapte. - Add-ons, floricele. Magazinul Garmin e relativ generos cu floricele pt fețe de ceas. Aici nu e mare diferență față de Google play. Singura diferență ține tot de display, toate sunt pixelate și urâte.
- Ce știe sau funcții. Aici nu prea ar fi chestii cu minus, motiv pt care l-am și ales inițial. Există aplicații mai mult sau mai puțin utile. Modelele mai scumpe, detectează singure tipul de sport pe care-l faci (sper, n-am verificat). Ăsta nu pare să știe așa ceva. Deci pt mine asta e un minus, dar pe de altă parte e o ocazie în minus de a o da de gard. Unele aplicații sunt inutile, doar dacă, de ex. vă interesează la ce oră răsare soarele și nu puteți trăi fără informația asta pe ceas. Da’, știu e bullshit de survival, orientare… NU!
Cu plus + :
- Meniuri și opțiuni.În afară de faptul că e greu să ajungi oriunde în meniu, la capitolul ăsta e ok în sensul că are de toate, mai mult decât ți-ar trebui chiar. Pt a reduce din chinul frunzăririi prin meniuri, eu mi-am ales un ecran, o “față de ceas”, cum zic ei, care îmi oferă chestiile care mă interesează (dată, oră, vreme, baterie… orice mai vreți voi pe ecranul principal e configurabil în functie de acest “watch face” care se instaleaza din magazin, gratis sau pe bani (daca vreti alea pe bani plata se face separat prin paypall de regula direct la programatorul care a dezvoltat app-ul, nu e embedded în magazin, alt lucru inacceptabil in 2022). În plus, poți pune la favorites, adică un loc din meniu accesibil la o apăsare de buton primitiv, chestiile pe care le folosești cel mai des. (start run, cycling, apelare nr favorite etc)
- Display. Deși culorile sunt urâte, spălăcite și totul e pixelat, se vede clar în orice condiții de vreme. Ba chiar mai bine și mai frumos când bate soarele-n ecranul cu “tecnologia avansati” numită MIP, memory in pixel, transflectiv. Iar chestia asta e chiar simpatică vara când ești afara și bate soarele de peste tot.
- Ce știe sau funcții. Și aici sunt chestii bune. Track back e una din functiile pe care am vrut-o la ceas, alături de senzorul GPS integrat (criteriu care elimină 80% din ceasurile smart). Mi se pare foarte tare că o chestie așa de mică cum e ceasul, se conectează direct la satelit (n-are nevoie de telefon sau net). Pe același princiupiu, Find my car/bike/home poate fi o chestie utilă și altele în funcție de ce “necazuri” are fiecare.
Bonus, ar mai fi cu plus: monitorizarea activităților e brici, nu se deconectează aiurea, după ce s-a deconectat, se contectează la telefon rapid și fără comentarii când intri în raza lui, start/pauză când stai la semafor cu bicicleta merge brici, se conectează cu Strava (asta nu știu la ce e utilă cine și de ce a inventat povestea asta – en fin e altă discuție ).
Cam atât, dacă vreți neapărat Garmin, luați-vă d’alea scumpe de la 3000 lei în sus.
