Am turnat beton – episodul 1

Zilele astea am fost o țîră ocupat :). Am experimentat cum e cu munca asta în construcții. Aproape. Ce-am făcut?

– Am săpat (lărgit) o groapă. Cam la vreo 17 roabe de pământ… așa. Groapa era, am săpat-o mai demult, dar am făcut-o mai mare. 🙂

groapă Puț

 

Am cofrat căminul puțului și aleile unde trebuia să torn beton.

elefentul

 

Apoi ne-am luptat 2 inși să întindem 8 mc de beton pe alei și prin curte. Cade betonul ăla prin pompa aia cu o forță incredibilă. Abia mă țineam de ea.

Alee_beton

Alee Beton

Probleme/soluții:

– Unii spun că va crește iarba prin beton. Nu știu, habar n-am. Timpul va spune. Dar dacă iarba aia iese prin 10 cm de beton, poate că merită să trăiască. 🙂 Nu, eu nu cred că va iești iarba prin beton. Dar se poate întâmpla ca, fie într-o crăpătură sau pe la margini sau la colțuri sau într-o găurică rămasă neacoperită, să se strângă putin praf și-n ăia 2mm de praf să-și înfigă buruiana rădăcinile. 

– Pantele de scurgere a apei n-au ieșit perfect din varii motive (experiența mea în domeniu la ora respectivă, adică 0, beton prea moale la început, prea tare la final, timp disponibil foarte puțin, teren în valuri, etc.)

– Jmecheria cu mătura a fost o soluție de ultim moment pentru a da o față betonului cât de cât. Nu e grozavă, cum de altfel nu e grozav nici aspectul fin, neted al stratului final de beton.

– A 2-a zi, undeva într-un colț, am făcut un amestec de nisip cu ciment și apă, cam 3 parți nisip și 2 părți ciment, foarte moale și l-am turnat peste betonul pus cu cifa, să văd cum iese, cum se vede cimentul cu o față netedă, fină. Cam la fel de urât. Cimentul în forma lui brută e urâțel, dar e ieftin și destul de rezistent. Partea asta cu stratul final, mai fin și mai concentrat în ciment, mă ajută să ameliorez problema cu pantele de scurgere.

Văd că exisță soluții de cosmetizare a cimentului  cu vopsele și lacuri pentru un aspect decent. O să încerc.

https://www.youtube.com/watch?v=2JILphmfLOI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.