Cum mi-am pus gresie

De ce am ales să-mi pun singur gresia? Din același motiv pentru care fac o grămadă de lucruri cu mâna mea în loc să chem un “meseriaș”: Decât să-mi facă altu’ treabă proastă pe bani, mai bine o fac singur. Și de multe ori iese chiar mai bine. Și-i mai înveți și pe alții la prostii.

Bun. E foarte ușor să pui gresie. Mai greu e să-i dai panta de care ai nevoie. Chestia asta se face mai ușor dacă șapa dinainte e făcută cum trebuie. Practic acolo e toată jmecheria!

Ce-am greșit

Am început să lucrez fără scule speciale. Primele plăci le-am pus cu o gletieră normală veche si ruptă. Ai nevoie de o gletieră specială cu dinți. Nu faceți ca mine. (eu am uitat să cumpăr și timpul liber era limitat)

La primele plăci am făcut materialul prea tare.

La următoarele prea moale. În cele din urma am nimerit consistența, dar m-a costat câteva plăci pe care nu le-am pus foarte bine.

Câteva plăci au avut un joc, nu s-au așezat bine pe șapă. Am călcat pe ele a 2-a zi, nefiind uscat complet și s-au dezlipit vreo 3. Lăsați-l mai mult să se usuce bine.(24-48h)

Măsurați dinainte și orientați-vă de unde să începeți. Mie mi-a rămas o fâșie de 4 cm la trepte, la vedere.  Asta pentru că am început din spate pentru că făceam experimente. Voi să începeți din față și resturile (ștraif cică le zice, nu știu cum se scrie) le lăsați la colțuri în zone mai ascunse.

Chitul e esențial. Împiedică apa să intre pe sub plăci, să înghețe și să spargă  gresia. Poate fi făcut mai moale să intre bine printre îmbinări. Deasemenea trebuie lăsat să se usuce bine înainte de spălarea gresiei. Are diverse nuanțe, puteți alege ceva în ton cu modelul și culorile gresiei sau dimpotrivă, puteți merge pe contraste. Uneori contrastele aici dau bine.

Instrumentele de tăiat gresie nu sunt toate la fel. Am luat ceva de 40 de lei în ideea că nu-l folosesc prea mult și n-a putut să taie gresia groasă porțelanată. A fost degeaba. Am tăiat cu flexul cu disc special, treabă destul de periculoasă pe care n-o recomand decât dacă ai experiență cu flexul, dar chiar și așa, ar trebui evitată. (mai ales că apărătoarea nu intră peste pânza pe care o aveam eu).

Ce-a fost bine

Cruciulițele alea de plastic folosite pe post de distanțiere sunt foarte bune. 4 lei bine cheltuiți. Vedeți că sunt de diverse grosimi (mm). La mine mergeau unele mai subțiri. În magazin la prima vedere am măsurat grosimea cruciuliței pe modelul gresiei, dar în realitate, rostul lăsat de cruciulită a fost puțin mai mare. Deci mergeau unele de 3mm în loc de 4mm. (pare că nu contează 1mm, dar de la distanța se vede o diferența. Ideea era ca rosturile dintre plăci să fie de aceeași dimensiune ca cele simulate pe modelul gresiei. Nu e. E 1mm diferență, zic eu)

Gletiera cu dinți face toți banii. E cu totul altceva. Reușești din 2 miscări să intinzi adezivul uniform pe toată placa.

Unii țin plăcile în apă înainte să le monteze. Eu doar le-am stropit puțin. Și nu pe toate.

Nu m-am zgârcit la adeziv. Dacă a fost nevoie de mai mult, am pus mai mult, numai să se ducă apa unde trebuie. (tot au rămas vreo 2 locuri unde se stânge puțină apă, dar pot trăi cu asta având în vedere că terasa e acoperită și doar la viscol intră zăpadă. La ploi e destul de ferită.

 

2 thoughts on “Cum mi-am pus gresie”

 1. In primul rand ca idee de baza : trasajul la rece este primul lucru pe care trebuia sa îl faci. Asa iți dădeai seama ca montajul trebuia făcut de la prima treapta și nu din partea din spate. Doar la o simpla privire se observa ca nu ai respectat alinierea rostului ( zona de dincolo de ușa – ai schimbat unghiul și te-ai aliniat după perete in loc sa păstrezi rostul ) și nici in zona rampei nu ai păstrat rostul . Trebuia ca podestul sa aibe același rost cu treptele și contra treptele. Si altceva : gresia are un model . Trebuia respectat . Acum par a fi aruncate din avion .

  1. 1 – am explicat de ce am început din spate. Era un experiment.
   2 – acolo la ușă am păstrat alinierea după perete. N-am schimbat nici un unghi. Peretele m-a împins cu juma de cm. De acolo și decalajul. Știu, tu ai fi vrut să tai placa aia. Data viitoare.
   3 – la trepte rosturile nu se potrivesc pentru că am vrut să-mi ajungă gresia. Am preferat să nu se potrivească rosturile vs 46 de lei. E ok. Nu-s defect, n-am ODC în cazul ăsta.
   4 – Modelul gresiei nu se leagă de la o placă la alta. Știu că așa pare, dar le-am întors pe toate fețele și nu se pupă “rosturile” de pe model cu cele de la altă placă. Era doar o singură situație care nu mă ajuta în restul situațiilor. “Aruncate din avion” e perfect pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.