Hai sa facem valuri

Cand nimeni nu te baga in seama, incepi sa agiti apele, sa scormonesti subiecte tabu ca sa atragi atentia. Cam asa percep eu demersul asta.  Altfel problema se rezuma la cateva deziderate simple si clare care trebuie rezolvate de toata lumea:

1 – Tiganii nu vor sa se integreze, lor le place asa pentru ca se poate. Sigur sunt si exceptii, dar  la nivel macro asta e tristul adevar, deocamdata.

2 – Statul nu trebuie sa cheltuie bani in plus pentru a-i obliga sa mearga la scoala. Au dreptul la educatie ca toti ceilalti, nu trebuie decat sa si-l exercite si in mod sigur se vor gasi oameni care sa le dea o sansa mai departe. Daca vrei cu adevarat sa muncesti poti.

3 – Schimbarea denumirii de tigani in romi nu schimba nimic. Numele nu-i ajuta la nimic. In toate limbile europene exista echivalentul termenului tigan. Nu cred ca daca noi le spunem tigan pe limba lor(romi) ii va ajuta cu ceva.

4 – Cei care sunt de buna credinta sa-si vada de treaba, sa performeze si sa demonstreze ca se poate. Restul vor veni de la sine. Incet, dar sigur.

5 – Romanii sunt rasisti doar in privinta tiganilor. In esenta n-avem porniri rasiste in cultura noastra. Ba dimpotriva, chiar suntem destul de permisivi daca ne uitam la scara istoriei.

Aici lipsa de educatie a multor romani, isi spune cuvantul si ei trebuie sa lucreze la asta. Trebuie sa ne educam copii in asa fel incat sa nu propagam acest “defect” in generatiile urmatoare. Trebuie sa incetam sa mai speriem copii cu sintagme de genul: “daca nu esti cuminte vine tiganca si te ia!” (true story, am auzit-o si e cunoscuta).

Pe scurt, mergeti la scoala, munciti cinstit si platiti impozite si oamenii vor vedea asta!

foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.