Ce se mai întâmplă la “fermă” prin august.

Recunosc faptul că m-am molipsit puțin de la Curtis, Urbam farmer, de când îi urmăresc canalul youtube. Care, apropo, e o adevărată bibliotecă ce n-ar trebui să lipsească din casa nici unui grădinar. Curtis oferă gratuit o mulțime de tips&tricks despre cum crește el salatele și roșiile și ce mai are el pe acolo, DAR, și aici e diferența, și despre modelul lui de business, cum face bani, cum vinzi ceea ce produci, cum nu merită anumite munci, ce scule merită banii și tot așa. Recomand, eu sunt fan!

Compost la fața locului

Bun, revenind. Molipsit de Curtis, am început să fac diverse experimente prin grădină. De ex. am văzut la tipul ăsta cum abordează el problema buruienilor, o problemă care-mi ocupă mult timp și mă stresează cumplit. Tehnica se numește pull&drop. Adică zmulge și aruncă. Cu excepția buruienilor care au semințe și a plantelor bolnave, el aruncă pe jos tot ce taie din grădină: buruieni, vlăstari de la copilit roșiile, crenguțe de pomi, orice. Le lasă acolo, pe jos. Ideea e simplă: toate alea se usucă și devin pratic sol. Oferă organismelor din sol nutrienții și substanțele necesare. Practic, prin tehnica asta faci compost la fața locului. Și asta am încercat și eu să fac. Și cred că dă ceva roade. În plus, lăsând plantele acolo (fie pe alei, fie printre legume) reușești să păstrezi umiditatea solului.  Împiedici destul de mult evaporarea și uscarea solului.

Fiind încă la început și stratul de buruieni uscate nu e prea gros, unele tot au răzbit și au crescut, dar mult mai puține și sunt convins că pe măsură ce stratul se îngroașă, nu vor mai ieși deloc. Am început cu aleile.

 

Mulci cu paie

Cam același lucru, descris mai sus, am înceract să-l fac cu paie. Aveam niște paie rămase de anul trecut și am făcut un test. Le-am pus pe una dintre aleile din grădină în urmă cu vreo 2 săptămâni față de momentul pozelor de  mai jos. Mie se pare că merge destul de bine și cu paie. Nu știu cum se comportă ele pe timp de ploaie, dar eu cred că bine. (alea uscate mă aștept să rămâna la suprafață, iar cele care încep să putrezească să fie dedesupt, deci alei uscate și după ploaie.)

Se vede în poza asta, că cele câteva buruieni au crescut pe margine, unde n-au fost paie, iar pe mijloc e ok, unde stratul de paie a fost ceva  mai gros. Inițial am încercat cu folie, celofan negru, dar creșteau buruienile prin el ca ghiocei prin zăpadă. Complet inutil.

 

Mulci cu iarba tunsă de pe gazon

Mergând pe același principiu, am zis să încerc să folosesc iarba pe care o tund de pe gazon, pe post de mulci. Așa că într-unul din paturi, am acoperit pământul în care sunt sădite roșiile cu toată iarba tocată de la o tură de tuns gazonul. Ăsta nu știu cum o să se comporte, l-am pus de 2 zile, e prea devreme să-mi dau seama, dar sper c-am făcut o alegere bună. Vom vedea. Teoretic, n-are ce să strice.

 

Mulci cu așchii de lemn.

Am găsit niște așchii de lemn putrezite, într-o pădure, lângă un copac căzut și am adunat câteva. Am pus materialul respectiv pe sol, într-un alt pat unde am roșii. Soluția asta e testată de mulți alții, e poate cea mai bună, însă un sac d’ăla de așchii ce acoperă aproximativ un 1 mp, e în jur de 15 lei. Poate o să iau la un moment dat, deși mi se pare aiurea să dai bani pe așa ceva.Pe de altă parte, am dat eu bani pe balegă de vacă, așă că n-ar trebui să mă mai mire nimic.! 😀

Vă mai povestesc și alte experimente, dar mai durează. Am început să fac o comparație între 2 tipuri de sol. În care am pus semințe de diverse legume. Vom vedea ce iese.

 

L.E.

Am uitat să vă spun de pui. A ieșit ultima serie de pui pe anul ăsta. O găină a căzut cloșcă de 2 ori, și alta odată. Prima tură 9 pui, a două 4 din care 3 au supravietuit și ultima 5 din care 4 sunt încă în viață. Total general, 9+3+4=16 pui de găină cu investiție 0 lei. Sigur că-i mai muți dintr-o parte în alta, îi mai bibilești la început, dar asta face parte din plăcerea de crește animale.

13 thoughts on “Ce se mai întâmplă la “fermă” prin august.”

   1. Mersi. La anu voi incerca si eu. De ce fara striatii? Ma gandesc ca pe ala cu striatii le legi mai ușor

 1. My 2 cents:
  Din ce am mai incercat si eu, un strat de mulci de vreo 3-5 cm te scapa de multe, pe langa faza cu buruienile. Folosesti si mai putina apa la udat, nici nu mai trebuie sa sapi pamantul in fiecare primavara, nici nu ingheata peste iarna.

  Tocatura de lemn, scoarta, ma rog, pe care o cumperi, din ce am vazut e mai mult de rasinoase. Nu stiu daca nu iti acidifica solul daca mulcesti cu ea paturile de legume. La poteca nu cred ca are importanta.

  Oricum, felicitari pentru cum faci lucrurile astea si mult succes in continuare. Astept sa citesc despre cum iti faci un chicken tractor, ca vad ca ai cu ce 🙂

  1. :)) merci mult. Scoarta am luat-o dintr-o padure de foioas din zonă. Aia de cumparat probabil e de molid majoritatea. La Dedeman Baneasa au 6 feluri, pe culori. Ce e aia chicken tractor? :))

   1. Gata am vazut. :)) Deocamdată nu e cazul. Găinile le tin pe un teren vecin al unor prieteni. 750 mp. Cand/daca s-or apuca de casă mai vorbim, vedem. Încă vreo câțiva ani cel puțin sunt ok, cred.

   2. Ma gandeam la chicken tractor ca sa pui gainile la treaba, sa iti lucreze pamantul 🙂

    Chestia asta cu mulcitul functioneaza si ca forma de reciclare. Poti folosi si carti de care vrei sa scapi, si haine sau ce te mai duce imaginatia. Am vazut un strat de legume care a fost acoperit, experimental, cu carti si peste ele un strat de paie. A fost lasat peste iarna, iar primavara era in el un pamant tare bun si afanat si plin de rame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.