La mare la bulgari

     Trebuie spus de la început faptul că litoralul bulgăresc are mult mai mult potențial decât cel de la noi. Pur și simplu fizic, e mai lung, plajele sunt în mod natural mai ok, mai cu nisip, mai fără scoici, mai fără alge, decât la noi, relieful ușor deluros îi dă un aer mediteranean, iar potențialul turistic e mult mai mare. De exemplu, Sunny Beach este o stațiune de 4 ori cât Mamaia, cu +200 de hoteluri înregistrate oficial. Și asta e doar una. Apoi avem Balcic, Albena, Nisipurile aurii, etc.

Revenind la Sunny Beach, cu liniuță, să nu ne plictisim:

Balamuc. Atmosferă tip Mamaia, aglomerație (dar fără să te calci în picioare din simplul motiv că e mult mai întinsă), plajă și vreo 2-3 rânduri de străzi pietonale paralele cu plaja, pe care se aflau magazine, hoteluri sau terase.

Sexshop rules. Prea multe chestii legate de sex având în vedere că erau destul de multe familii cu copii. Excesiv de multe sexshopuri, sexshow-uri, suveniruri în diverse forme, haine negre mulate, impletituri etc. Am scăpat ca prin minune de întrebări d'alea complicate din partea juniorilor.

Exchange-urile la tot pasul îmi amintesc de România anilor 90. Parcă la noi au mai dispărut, s-au mai spălat. Sau așa mi se pare mie.

Găsești și muzică bună. Am văzut câteva terase unde cântau formații pe gustul meu. Tip hard rock, cover-uri cunoscute. Aproape orice terasă avea live music, dar nici una cu muzică populară, cum erau toate anu' trecut în Neptun.

Condiment ciudat. În multe localuri predomină mirosul unui condiment, ciudat, care nu-mi place și care face mâncarea să aibă gust de șosete scoase din bocanci umblati 5 zile pe munte. L-am simțit la hotelul Sun Palace, la o șaormerie și pe lângă câteva terase. Fără să-l caut, doar așa plimbându-mă, m-a luat de nas și a dat cu mine de pământ.

Toți vor piscine. Hoteluri de lux amestecate cu d'alea "de săraci", dar majoritatea cu acces la o piscină. Cele care n-aveau piscină, se "milogeau" la cel mai apropiat să-i lase și pe turiștii lor la piscină.

Parcări improvizate. Un jmecher local a "concesionat" o stradă, a blocat-o la un capăt cu niște chestii din beton și la celălalt capât cu o barieră. A pus taxă și zice că are parcare privată. Hotelul unde am stat n-avea, dar ăla merită un episod dedicat.

– Un cabinet medical privat cere 46€ doar ca să se uite medicul la tine fără nici un tratament nimic, nimic. Doar se uită! Care medic e plecat și trebuie sunat să vină.

Bulgarii nu prea știu engleză. Mai repede te înțelegi cu ei în română. Sau rusă.

Plaja e decentă. Fără scoici, fără prea multe alge puturoase. 10 leva șezlongul, 10 leva umbreluța. Există și o zonă FREE, (doar de dragul numelui și vrei să stai acolo) bine delimitată, dar cam mică, unde poți sta pe rogojina ta românească. 

Masaj pe plajă. O tipă destul de hot făcea masaj pe plajă sub un umbrar branduit. (probabil studentă la ANEFS). S-a topit toată când a venit un don Juan d'ăsta cu pătrățele să-i facă și lui masaj. N-am mai văzut ce-a ieșit, dar am surprins expresia feței tipei (Uhaa!) când s-a întors să-și ia uleiurile sau ce avea ea nevoie.

– Ca să scapi de tămbălăul de amestec de Mamaia și Costinești în vremurile lui bune, mergi 5 km până la Nessebar, orașul vechi, unde parcă intri în cu totul altă lume.

Nessebar_10

Nessebar_9

20160705_202914

Nessebar_8

Nessebar_7

Nessebar_6

Nessebar_5

Nessebar_4

Nessebar_3

Nessebar_2
Nessebar_1

 

    La plajă, i-am spus unui modovean că ne place în Nessebar. A zis neimpresionat… "Da, case din lemn. Așa erau și în Siberia." Lucrase 14 ani în Siberia la ceva exploatare forestieră sau ceva, n-am înteles prea bine din româna complicată și arhaică pe care le folosea. Cert e că răcise atât de tare la plămâni, încât acum nu mai simțea arșita, putea sta la soare oricât de mult, oricât de tare ar fi fost soarele.

Venise cu autocarul din Republica Moldova în Sunny Beach probabil pentru că era mai ieftin. Eu l-am bănuit că se simte mai bine aici, mai printre ai lui, deși se declara iubitor de România s-a prezentat cu varianta rusificată a numelui și îi venea greu să vorbească românește. Acum muncea mult în altă parte și venise aici ca să… stea. Degeaba.

La mare vreau doar o camera cu baie și AC pe o plaja neștiută de nimeni cu WIFI și nisip fin și un drum de maxim 5 km până la primul supermarket/piață/mâncare. Sau Grecia!

2 thoughts on “La mare la bulgari”

  1. 180 euro am dat pe o perfuzie de hidratare la junior.A trebuit sa plătesc cash și sa mă decontez acasă cu asigurările.

    1. Al meu avea o tăietură zdravănă deasupra călcâiului. Nu era ceva grav, dar nici superficial. Dacă tot treceam pe lângă ei, în drum spre plajă, am zis să aflu o părere avizată. N-am aflat. N-am vrut să dau 46€ pt că nu era cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.