De ce e tâmpită legea despre câinii de la stână

 

   După cum știți a apărut legea asta care spune că stânele de la câmpie să aibă 1 câine, cele de la deal 2 și cele de la munte maxim 3 câini. Motivul vehiculat fiind acela că ăștia, câinii ăștia de la stână, sunt niște criminali lăsați liberi să distrugă vânatul patriei că n-au ce mânca.

   Haideți să vedem care e treba cu vânatul. De ce dispare el și cine-l mănâncă:

1- Principalul motiv este braconajul pe care vânătorii nu-l văd. Nici n-ar avea cum să-l vadă, pentru că tot ei sunt ăia care-l practică. În Ilfov e în floare braconajul. Având casa pe unul din câmpurile intravilane din Ilfov, aproape lunar am ocazia să văd golanii la braconaj de iepuri, în special noaptea, cu lanterne puternice și eventual câini. De câteva ori am ieșit la ei că mă deranjau cu gălagia și cu motoarele de dacia 1300 turate peste culturile din jur. Niște băiețași idioti care n-au ce face după ce s-au luat în freză. Dacă prind un iepure probabil că-l jupoaie ca niște zmei ce se cred și-l pun pe grătar. Motiv să mai bea puțin.

Apoi sunt braconierii ăia grei, adevărați, care se cred vânători. Știți ce fac ăia? Ăia au impresia că activitatea asta e ceva nobil și se plimbă superior aiurea pe câmp, își etalează gipanele, cizmele, puștile și… câinii. Pe câțiva i-am trimis să se plimbe în extravilan că nu-mi place să treacă cu pușca pe lângă curtea mea, unde se joacă aia micii. Ăștia, sunt alți idioți care-și abandonează câinii de vânătoare pe câmpurile din Ilfov, atunci când se îmbolnăvesc mai rău sau când sunt prea bătrâni că nu mai vor să-i întrețină. Anul trecut s-a cuibărit la mine la poartă un pointer, slab de i se vedea șira spinării. L-am dus la veterinar, a mai trăit câteva luni după care a murit. (ceva la inimă)

2- Apoi vânatul dispare din cauza câinilor sălbăticiți. Care de unde vin? Pai vin din orașe cu ajutorul hingherilor și sunt lăsați de izbeliște pe câmpurile de la marginea orașelor. Și ce pot face? Păi ceea ce sunt programați să facă, să supraviețuiscă mâncând tot ce mișcă, tot ce prind.

În tot contextul ăsta, mai sunt și câinii de la stâne. Unde or fi câțiva ciobani, (niște distruși de altfel, nu ciobani adevărați, pentru că ăia au grijă de câinii lor) care fie adună maidanezi, fie nu se îngrijesc de câini și ăia sunt condamnați să supraviețuiască prin vânătoare. Eu unul pe la câte stâne am fost și la șes și la munte, n-am auzit de astfel de cazuri, dar cred că or fi, or exista și d'ăștia. Dar de aici și până la ineptia aia de lege, e cale lungă.

   Bun, acum să ne uităm la lege:

– nu știu după ce criterii au stabilit ei numărul de câini la o stână, dar de când mă știu, eu am văzut minim 2-3 câini la o stână. Unul mic, de întors, care are rolul să adune turma când e de plecat undeva sau de întors seara la stână, dar și de a alarma în caz că cineva atentează la vreo oaie. Ceilalți 2 sunt câini mari, de pază ciobănești. Un cioban serios nu-și lasă câinii de izbeliște, nehrăniți sau nedresați. Cine face chestii d'astea da, să plătească, dar nu pedepsi toată breasla pentru niște recidiviști aciuaiți la stână.

– Ce-ar trebui să se întâmple cu surplusul de câini de la stânele de acum? Și mai ales ce s-ar întâmpla în realitate daca legea asta ar fi aplicată. E la mintea creierului de găină, că așa zișii ciobani care de dedau la astfel de fapte, i-ar lăsa pe restul și mai de izbeliste decât până acum. Sau poate unii care le aruncau o coaja de pâine acum îi vor alunga, contribuind și mai mult la fenomenul inițial pe care legea încearcă să-l oprească.

   Ca un exemplu, de prin Franța să spunem, unde ciobanii aveau o problemă cu lupii care le furau oi, după ce au încercat să domolească fenomenul cu vânat excesiv, cu garduri electrice în jurul pășunilor, după ani de zile au ajuns la concluzia că cea mai ecologică și mai eficientă soluție sunt tot câinii de pază, care nu omoară prădătorii, dar îi țin la distanță. Câini la care reunțaseră cu ani în urmă și la care vor acum să revină.

În concluzie, presupunând adevărate statistic omorurile făcute de câinii de la stână, problema nu e la câini, ci la stăpânii lor. Lucru care se poate controla și rezolva, dar e cu muncă cu mișcat fundul pe teren. Cum spuneam mai sus, e aiurea să pedepsești o breaslă pentru câțiva aiuriți.

În realitate așa ceva eu n-am văzut și am tot fost pe la diverse stâni de prin Ilfov, după brânză, după miei, alteori au trecut turmele pe lângă casa mea, am vorbit cu oameni, cu ciobani. Dar nu zic că nu există. În schimb am văzut și văd frecvent braconieri,  și am văzut câini de vânătoare abandonați de vânători pe câmpuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.