Ma enerveaza cumplit atitudinea de tip grammar nazi. La fel de mult cum ma zgarie pe ochi sa citesc “i-mi place” sau alte asemenea. Ma enerveaza cumplit, dar o iau ca atare, pastrez informatia data cu aceasta ocazie intr-o cutiuta si ma concentrez pe restul ideii de baza.
DAR… dragi grammar nazzi, iubitori ai stagnarii conservarii limbii romane, mark my words THERE IS NOTHING YOU CAN DO! NU AVETI CE FACE in privinta asta. Oricata galagie veti face pe unde vreti voi, nu veti reusi sa-i invatati pe cei mai tineri (care “schilodesc” limba romana) ceea ce n-a reusit asa zisul sistem de invatamant. NICIODATA!
Daca vreti sa vedeti limba romana vorbita corect in jurul vostru, mergeti la sursa, la profesori, la sistemul de invatamant, nu aruncati aiurea cu pietre in rezultatele lor, pentru ca mai rau va faceti voua. Ei vor fi din ce in ce mai multi, voi veti ramane putini si tristi.
Daca vorbesti cu 2 tineri care pun cratima aiurea si-i corectezi, ei ce-or sa zica: “Multumesc de lectia de gramatica?” Nu, or sa zica “Uite-l si pe desteptul asta vine el sa ne corecteze pe noi” si ai pierdut legatura cu ei. Te duci acasa multumit ca ai mai dat o lectie unui prost, dar in realitate ai dat dovada ca esti un neadaptat(bil) si ai ratat poate ocazia sa auzi lucruri interesante de la o minte odihnita si limpede, dar care intr-adevar se exprima dupa niste reguli care te enerveaza pe tine.
Limba romana merge intr-o directie, fie ca ne place, fie ca nu. A incerca sa schimbi chestia asta de unul singur pe formuri si bloguri, e ca si cum ai spune ca te enerveaza ca a venit iarna si vrei cu tot dinadinsul sa o transformi in vara. Oricat ai incerca, n-o sa reusesti in veci.
1. Nu cred că ești pe deplin conștient de direcția pe care o promovezi. Probabil nu ai cum observa unele lucruri, dar venind din R. Moldova şi găsind „româna de București” cu țigănisme – sincer, nu-mi vine să-i adopt „îmbunătățirile”. Sigur, peste Prut e doldora de rusisme, pe care nu pe pun pe masă ca fiind mai bune, dar totuși…
2. Denaturezi sensul noțiunii nazism. Cum vine adică „grammar nazi”? Cei care ar cere corectitudine gramaticală? Naziștii au ars cărți, au boțit și au aruncat la gunoi o mulțime de valori, „grammar nazi” nu încape nicidecum în sensul pe care încerci să i-l conferi. Dar de fapt cred că e vorba de alții care au introdus acest termen, oameni care au lipit genul ista de etichete negative pe orice nu le venea lor la socoteală, indiferent dacă noțiunile care-au reieșit au sau nu treabă cu realitatea, iar tu doar le-ai adoptat „creația”.
Am o întrebare – dacă asist la ceva condamnabil, eu deduc că nu ar trebui de fapt să condamn, pentru că nu fac decât să dau dovadă că aș fi neadaptat(bil)? Ar trebui să-mi dau la o parte concepțiile și „să mă adaptez” adoptând noi valori? În felul ista rezolv presupusa problemă nu prin influențarea rezultatului, ci prin alterarea cerințelor? Că de fapt cerințele noastre ar trebui să se se schimbe ca să corespundă unor rezultate, nu invers? E o idee excelentă – încearcă s-o aplici de fiecare dată când cuiva se întâmplă să-i displacă ceva în România – zii că de fapt nu țara nu-i pusă bine la cale, ci el și cu ce vrea de la realitate nu-i la locul lui, zi-i nici să nu se obosească, deoarece “THERE IS NOTHING YOU CAN DO!” și pur și simplu să fie mulțumit, indiferent de cât de rău (i se pare că) e în jurul său!
Și acum mai am o întrebare – dacă atitudinea asta e într-adevăr adoptată și încetățenită, cât crezi că merită oamenii care o adoptă? Crezi că nu ar merita pe deplin toate lucrurile de care ajung să se arate nemulțumiți?
Stefan,
1. Eu nu promovez nimic. N-am spus ca limba romana merge spre o imbunatatire. Pur si simplu se transforma cu sau fara voia unora. Citeste atent.
2. Notiunea de “grammar nazi” e inventia altora si face apel doar la aspectul extremist al notiunii… n-are legatura cu alte atribute ale ei.
Raspunsul la intrebare e DA. Acel “ceva” de care vorbim nu poate fi condamnabil. Pur si simplu este. Cum spuneam, nu poti sa condamni un fenomen natural, decat daca ai probleme la “mansarda”.
In rest, aberezi. Extrapolarile la alte situatii nu-si au sensul.
Si nu, nu te “faultez” pentru greselile de gramatica, incerc doar sa extrag mesajul! 😉
Probabil că aș putea fi interpretat ca unul care nu are altceva de făcut cu timpul lui, dar atât cât atitudinea pe care o critic, într-un circuit mai amplu ajung să mă afecteze și pe mine, cred că e justificat ceea ce fac.
Cei care participă la genul de evoluție pe care l-ai expus în privința limbii române, o fac din inconștiență, incultură, etc. Tu, un pic mai cultivat, îți dai seama și încerci să iei o atitudine. Ce se întâmplă? Ei reacționează virulent, normal pentru că nimănui nu-i place critica (evit să critic metode), dar ce se întâmplă după? Înțeleg, ajunge să-ți fie lehamite, nu-ți mai vine să-ți bați capul cu ei! Dar de la a pune mâinile pe piept și a-ți spune “asta e”, până la a invita inculții la loc de cinste, ca promotori ai dezvoltării limbii române, e cale lungă!
Dacă motivația atitudinii mele nu e evidentă, explicitez – cu “grammar nazzi” ne dai în cap mie și celor ca mine care nu au obosit de româna “literară” și mă poftești de fapt să mă iau după inculții care îți răspund cu înjurături la corecții.
Evolutia poate fi in bine sau in rau. Nu e un termen pozitiv.
Atitudinile de tip grammar nazi nu ajuta pe nimeni.Alta trebuie sa fie metoda.