Dacă ar fi să o luăm de la început, ai fi mai breaz ca un primitiv?

     Sigur că da, suntem cu toții tentați să răspundem la întrebarea asta, în timp de butonăm sau aprindem o țigară cu bricheta. Dar lucrurile stau cu totul atfel când ești despuiat de toate resursele și beneficiile dezvoltării umane din ultimele mii de ani. Luăm atât de multe lucruri ca un dat, ne naștem cu ele, le folosim încă de mici, încât dacă am fi puși să le reinventăm, practic am fi puși în dificultate. Cel puțin unii dintre noi.

     Uitați-vă la omul ăsta care, cu resurse aproape zero, ( un pârâiaș într-o pădure) construiește un ciocan automat, care bocăne acolo în ritmul lui ceva, de unul singur și practic pe timp nedeterminat, în condițiile vieții din epoca de piatră. Unul d'ăsta care inventa așa ceva, probabil pe vremea lui era echivalentul unul Elon Musk sau așa ceva.

     Fiți sinceri, câți dintre voi s-ar fi gândit la toate astea? Câți dintre noi am putea fi un Elon Musk pentru epoca de piatră? O banală gaură dată într-un lemn. Ce mare minune? Pai este, atunci când nu ai burghiu și de fapt, nu ai nimic. Doar pietre, lemn, apă și foc.(dacă știi/poți să-l aprinzi).

Dacă ar fi să o luăm de la început, să zicem că de mâine toate resursele dezvoltării civilizației ar dispărea cumva, câți dintre noi am putea readuce umanitatea pe același drum? Mi se pare important să nu uităm de unde am plecat. Și ce face băiatul ăsta e foarte bine.

 

2 thoughts on “Dacă ar fi să o luăm de la început, ai fi mai breaz ca un primitiv?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.