Lumină pentru Ursici – mission accomplished

                 Mă bucur c-am fost pe fază și am pus umărul virtual (chiar dacă mai puțin decât mi-aș fi dorit) la realizarea acestui proiect. Iată mai jos concluziile primite via Cristi:           

FreeMiorita

Unicredit_logo

Lumina s-a aprins la Ursici

 

                 Lumină pentru Ursici, proiectul inițiat de Asociația Free Miorița și susținut de UniCredit Tiriac Bank, a fost dus la bun sfârșit. Free Miorița și-a propus să aducă lumină în casele locuitorilor din Ursici, iar acum bătrânul sat din județul Hunedoara este singurul din România iluminat cu panouri solare.

După ani de zile în care ursicenii au așteptat ca satul să fie electrificat, în doar 9 zile, 24 de voluntari din toată țara au instalat 14 panouri solare, 70 de becuri cu led-uri, 14 invertoare și au tras 1.000 de metri de cablu pentru ca satul uitat în Evul Mediu să se bucure de simplul gest de a aprinde lumina. Totul a fost posibil cu sprijinul UniCredit Tiriac Bank și al blogosferei românești, care a promovat cu succes cauza și astfel a redus timpul de implementare a proiectului.

„În proiectele guvernamentale electrificarea satului ar fi costat câteva milioane de lei. Noi am reușit cu aproximativ 9.000 de euro să aducem lumină în casele acestor oameni simpli. E drept, instalația nu susține un consum mare de energie electrică, dar ursicenii au acum parte de lumină în casă, fără facturi, fără drumuri în comună pentru a cumpăra petrol lampant și fără generatoare. Lumină pentru Ursici este un proiect care mi-a dat speranța că o mână de oameni, ambițioși și încrezători într-o acțiune precum aceasta, poate să facă lucruri minunate, cu impact real asupra unei întregi comunități. Ursici nu este un sat mare, dar acei câțiva oameni care trăiesc acolo au primit un dar pe care îl așteptau de mult prea mult timp”, a spus Iulian Angheluță , fondator al Asociației Free Miorița.

„Deşi datorită contribuţiei financiare a UniCredit Ţiriac Bank proiectul a putut fi realizat, credem că meritul cel mare este al voluntarilor – angajaţii băncii şi ceilalţi participanţi. Le mulţumim şi noi pentru implicare şi ne bucurăm că împreună cu ei am aprins lumina la Ursici”, a declarat Anca Nuţă, Director Identity & Communication, UniCredit Ţiriac Bank.

Ursici este o așezare de la poalele Munților Șureanu, la 450 de km de Bucureşti, care face parte din comuna Boșorod din județul Hunedoara. 14 gospodării sunt împrăștiate pe culmi de munte, la peste 1.000 metri altitudine iar oamenii, majoritatea vârstnici, mențin locul în viață trăind printre cetăți dacice și biserici de piatră. Nu sunt săraci, dar muncesc enorm ca să-şi îngrijească vitele și să cultive culmea muntelui. Nu se vaită și nu cer nimic, au învățat să se gospodărească și să se descurce cu ce le oferă pământul.

Oricine poate susține în continuare proiectele desfășurate de Free Miorița donând o sumă de bani în contul Asociației Free Miorița, cumpărând unul dintre produsele promoționale aflate pe website-ul asociaţiei (http://www.freemiorita.ro/promotionale/) sau participând ca voluntar la acțiunile Free Miorița.

Free Miorița este o mișcare non-guvernamentală de rezistență și acțiune contra fatalismului mioritic.

Despre UniCredit Ţiriac Bank

                 UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie de responsabilitate socială bine dezvoltată. De altfel, pentru a reuni întregul grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia grupului şi sprijinind până în prezent numeroase proiecte  sociale (Migrations, Şcoala Mamelor), de educaţie şi cultură (Concursul de Debut Literar UniCredit, Festivalul Internaţional George Enescu, Bienala Internaţională de Artă Contemporană), de mediu (Cicloteque) şi în domeniul întreprinderilor sociale, prin intermediul parteneriatului cu Fundaţia NESsT România.

www.unicredittiriac.ro | www.facebook.com/UniCreditTiriacBank

www.freemiorita.ro &  www.facebook.com/freemiorita 

 

SONY DSC

Lumina pt Ursici_Free Miorita

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.