Măgurele are primar (nou)

 

     De astă toamnă, Măgurele are un primar nou. După prea mulți ani de întuneric, timp în care a fost condus de un așa-zis primar care "nu era om rău", dar pur și simplu nu-l ducea capu să facă bine decât pentru el și anturajul lui, Măgurele, această "perlă a Ilfovului', are uriașa șansă de a ieși la lumină. Nu știu câte mandate a stat fostul primar, dar la un moment dat, sătul probabil de scandalurile cu legea și de teama altor condamnări, a decis să plece. Și bine a făcut. Nu insist pe ce n-a făcut fostul primar pentru că e inutil și nu-mi place să scriu mult.

Noul primar, este fostul viceprimar care a ieșit al doi-lea ca număr de voturi la ultimele alegeri și are câteva a atuuri față de fostul: este tânăr (35+ cred), vorbește coerent, cu subiect și predicat, are cont de Facebook destul de activ (dacă ar răspunde mai des, ar fi și mai bine), are susținere puternică din partea structurilor superioarea ale PNL, nu s-a mutat de la un partid la altul și poate să coaguleze o echipă mică de oameni care să scrie proiecte, să atragă fonduri și sa dea drumu la treabă. Cel puțin așa mi se pare mie.

Mă uit puțin la ce-a făcut noul primar, în cele câteva luni de când a preluat toate prerogativele. Sunt lucruri mici, dar de efect, or fi mai multe, însă eu ca simplu trecător și locuitor al Magurele, pe astea le-am văzut:

– de Crăciun a a organizat și decorat micul centru din Măgurele într-un fel cum orașul ăsta n-a văzut de când există. A făcut un mic târg de Crăciun, cu muzică stradală, beculețe, concert, tot tacâmul. Și oamenilor le-a plăcut și au venit toți la aprinderea bradului. A reușit prin asta să scoată din casă un anumit tip de oameni, din ăia care ajung la 6-7 seara acasă, care n-au mai ieșit în oraș de 2 ani de zile, care pot să lege 2 fraze coerente și așa mai departe. Oameni normali cu alte cuvinte, care au reușit să eclipseze electoratul tipic pesedist, asistat social și care strică tot farmecul unor astfel de adunări. (îi știti, îi găsiți pe la concerte cu care n-au nici în clin, nici în mânecă, dar ei sunt acolo).

 

A pus lumini (LED) pe FIECARE stâlp.(nu un bec chior la 3 stâlpi ca pe vremea lu' Ceașcă). Chiar și pe străzi secundare care visau la lumină stradală de ani de zile. Asta se traduce prin siguranță sporită în general, siguranța traficului în special și, de ce nu, mai puține case sparte de găinari care n-au din ce să-și ia o cinzeacă de ceva otravă de la birt. Toate cam la același cost cu energia. Becuri mai economice, dar mai multe. Mulți o să zică… "mare lucru ce-a făcut" Nu e mare, dar n-a fost făcut de ani de zile.

– Deszăpezirea parcă a funcționat mai bine anul ăsta. Și anul trecut am fost deszăpeziți destul de rapid și mă gândeam uite mă că și-a scos primarul capu' din fund și a văzut că ninge și pe strada noastră, nu doar în centru. Ca să aflu apoi că noi fusesem deszăpeziți de un privat binevoitor cu volă pe care-l rugase un alt vecin să ne rezolve. Deci nu. Anul ăsta, cam cu juma de oră inainte să se oprească viscolul a venit o volă și ne-a deszăpezit. Și a intrat și pe câteva drumuri private mici (50-100m), deși nu era obligat. Poate că ține de șofer, poate n-a știut că sunt private, cert e că e o dovadă de omenie. Nu știu din partea cui. Și mai sper ca utilajul să fi venit de la primărie de data asta. Spre seară, pe întuneric a mai dat o tură si lărgit puțin drumul. Deci treabă cât se poate de ok, pentru câteva case izolate.

 

 

Ce poate să facă noul primar până la alegeri, dar și după?

1- să dovedească, așa cum a făcut, atât cât poate în scurtul timp rămas pânâ la alegeri, faptul că poate să facă diverse proiecte. Mici rapide, punctuale și de efect. Să arate oamenilor că se întâmplă chestii în Măgurele și că primăria are un rol activ benefic.

2- Apoi, n-ar fi rău, deși cam greu de realizat din motive de legislație, să scuture puțin primăria de paraziți. Sunt câte unii acolo aduși de fostul primar, care n-au nici o treabă cu nimic. Zac și plimbă hârtii până la ora 3. După care dispar. În mod normal, ăștia ar trebui să aibă 2 soluții: exit (cam greu pentru că toate locurile de frecat menta sunt ocupate și e bătaie pe ele) sau pus osu la treabă (învățat cum se face meseria, muncit, schimbat atitudinea, tot tacâmul.) În general trebuie să schimbe puțin regulile după care funcționează treaba în primărie. Chiar cu prețul de a-i deranja pe cei care trăgeau sforile, de la secretar până la consilieri și alții mai mici.

3- Închegat un nucleu, o echipă, un task force, care să știe să scrie proiecte prin care să atragă tot felul de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii. Măgurele e praf la nivel de infrastructură, de la drumuri și până la utilități, toate suferă la nivel de acoperire, calitate și mentenanță.

4- Mai poate lua contractele actuale la puricat verificat clauzele cu fiecare partener și să-i pună să le respecte. Unele contracte erau făcute ca să fie, ei făcându-și treaba după cum zicea primaru. Chestia asta trebuie să se schimbe. Respectați clauzele. Sunt sigur că există și unele sunt ok. Respectați clauzele sau aplicăm sancțiunile contractuale.

5- Poate să deblocheze diverse spețe uitate de toți pentru că unii parteneri nu s-au mai înțeles la u nmoment dat cu fostu' primar. De la capo al fine. Fie renunță la ei, fie încheie noi înțelegeri. Soluții există și se găsesc. Trebuie doar să vrei.

Primăria Măgurele

2 thoughts on “Măgurele are primar (nou)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.