Makita rules

Makita rules

     Când am fost să montăm panouri fotovoltaice, majoritatea sculelor folosite au fost Makita. Am avut mai multe bormașini cu acumulatori marca Makita și chiar și un flex pe acumulatori marca Makita. Da, uneori era nevoie să tăiem chestii de fier sau bările de aluminiu din sistemul de prindere al panourilor. Toate sculele astea era nevoie sa fie pe acumulatori pentru că acolo nu aveam unde să le încărcăm, cel puțin nu până când montam 1-2 sisteme.

     Pentru că nimeni nu vroia să se murdărească, ba că sunt prea creț și-mi intră mizeria-n păr, ba că  nu ajung, sau eu fac altceva, mi-a revenit frumoasa sarcină de multe ori, de a găurii tavanele oamenilor. Și huțulii își fac poduri, nu jucării din scănduri groase de 2,5 cm. Nu! Huțulii își pun bârne de 10X10 în pod pe post de scândură, adică una lângă alta. Pentru că au și pentru că pot și pentru că izolație că iarnă e lungă.

     Eh… să dai gaură de 10 cm printr-un lemn vechi de ani buni (era o casă de lemn acolo acoperită cu șindrilă veche de 35 de ani. Șindrila de pe acoperiș avea 35 de ani, adică ăla care se schimbă destul de des, normal la câțiva ani 3-4-5. Nu știu casa câți ani avea, dar sigur mult, mai multi.) nu e o treaba ușoară. Asta dacă nu ai o Makită bună și o freză pe măsură. Vreau să vă spun că o freză ca asta de 13 lei a dat câteva zeci de găuri și a fost mult mai rapidă decât un burghiu de lemn. Așa ceva e mană cerească la casa omului care vrea să dea găuri în lemn.

     În trusa mea Makita, am avut o bormașina și 4 acumulatori (parcă 4 erau). În condițiile în care am dat gauri d'astea nasoale și am însurubat zeci/sute de negrese, acumulatorii ăia au fost prea buni. Mi-au fost suficienți până spre sfârșitul acțiunii, când au trebuit reîncărcați. Bormașina e foarte ușoară și faptul că are 2 trepte de viteze te ajută: Cu treapta 2, turație mai mare, dai gauri, cu cealaltă înșurubezi. Plus alte câteva reglaje ale turației pe care le faci din jurul mandrinei ca la orice bormașină.

     O altă chestie mișto la ele este becul. Cum de multe ori lucram prin poduri întunecate, atunci când apeși "trăgaciul" se aprinde un led mic care-ți luminează vârful bormașinii să vezi ce naiba faci acolo, să nu-ți prinzi degetele în negrese. 🙂 Da, aveam noi frontale, dar becul ăla lumina exact unde aveam nevoie.

Concluzia e una singură: când mă fac mare o să-mi cumpăr o Makită

Free Miorita_Poienile de sub Munte_15

Free Miorita_Poienile de sub Munte_31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com