Oamenii insistă să se denatureze

Cu aproape fiecare invenție, în esență bună și utilă, oamenii tind însă să se denatureze folosind-o excesiv și în situații în care nu e nevoie. Au fost mai multe lucruri, dar să încep cu GPS-ul, e primul care-mi vine în minte. Super invenție, extraordinară! N-ai cum să te mai rătăcești și ești peste tot acasa! Doar că oamenii ce fac? Pun GPS, WAZE și alte asemenea pe drumul lor de zi cu zi, pe care l-au făcut probabil de ani de zile, deci de cel puțin câteva sute, dacă nu mii de ori înainte.

Creierul omului e făcut să fie folosit, dar e al naibii de parșiv și preferă să fie lăsat în pace. Da, creierul e leneș, vrea să stea, doar că noi (care noi? n-am înțeles niciodată) trebuie să-l punem la muncă. Folosind GPS/WAZE & co facem exact pe dos. Și creierul, mă rog, acea parte a lui responsabilă cu orientarea, se atrofiază în timp. Am mai zis asta. Și așa este. Sigur, sunt unii, foarte puțini în mod normal, care se nasc cu această parte a creierului ușor atrofiată, dar în loc s-o antreneze ei o atrofiază și mai rău.

Azi avem colacul ăsta cu senzori, care sigur că e o invenție bună, în ape curgătoare, unde riști să cazi în cine știe ce vâltoare, pe valuri sau unde sunt curenți și în general unde apa e în mișcare și imprevizibilă. În schimb mămica din prezentare le pune copiilor de, aparent 10-12 ani, colacul minune în timp ce se bălăcesc într-o piscină. Pentru că dă-le naiba de lecții de înot și timp petrecut în apă astfel încât să învețe ăia mici să fie in elementul lor și în apă, mai bine le pun un colac d'ăsta pentru că sunt paranoia. Băi e bună chestia, nu zic nu, dar 80% din treabă o fac lecțiile de înot și exercițiul și timpul petrecut în apă, experiența. Dacă nici într-o piscină de hotel nu ești în stare să fii în siguranță, înseamnă că nu știi să înoți și trebuie să mai înveți. 

E o diferență fină între învențiile care-ți fac viața mai ușoară și cele care, folosite în exces te denaturează. Și diferența vine din lucrul pe care inventia respectiva vrea să-l îmbunatățească. Dacă vrea să-ți îmbunătățească o chestie pe care în mod natural ar trebui să o ai, să o știi ,să o înveți, atunci e doar parțial utilă și pe termen lung devii "sclavul" ei, depinzi de ea, deși tu inițial nu erai așa. Dacă vrea să îmbunătățească o chestie oricum "artificială", de exemplul șofatul care poate fi upgradat la mașina autonomă cu pilot automat full, self driving car, atunci da, e altceva, pentru ca oamenii nu s-au născut șoferi de mii de ani, dar oamenii se orientează în spațiu de mii de ani, oamenii înoată de mii de ani, oamenii cresc copii de mii de ani, merg în  două picioare de mii de ani etc.

foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.