Dilemă: ce să fie? Oraș sau comună

Unul din candidații la primăria Măgurele, vine cu propunerea unui referendum cu privire la revenirea sau nu la stadiul de comună. Avantajele ar fi:

– taxe și impozite mai mici (la jumătate)

– accesarea mai facilă a fondurilor prin POSDRU

– birocrație mai puțină, deci transparență mai mare (teoretic)

În principiu, oamenilor nu le pasă daca pe buletin scrie oraș sau comună. Ei au niste nevoi concrete pe care le putem însuma sub sintagma "un trai mai bun".

– Acum, taxe mai mici, înseamnă și buget mai mic. Buget mai mic (cu același nivel de furăciune) înseamnă servicii publice mai puține sau mai proaste. Avantaj ar putea fi doar dacă bugetul ăla mai mic ar fi mai eficient administrat, fără furăciuni și asta o poți face și la un buget mai mare. Ăsta însă e un pariu pe care ți-l asumi sau nu, ca votant.

– Nu știu cum e cu POSDRU. E mai ușor pentru comune decât pentru orașe? Sau alte situații similare? dacă știti voi, ziceți-mi.

– teoretic da, sună bine, mai puțini plimbători de hărtii prin primărie, dar din nou, nu știi dacă asta scade birocrația.

Dacă ne uităm la alte exemple avem așa:

Comună:  Avem comuna Peștera unde primarul a făcut minuni cu buget infim, dar corect administrat și transparent, cu implicarea comunității în diverse proiecte locale.

Oraș: Sibiu, Slatina, unde primarii au avut bugete mari, le-au administrat bine, dar au și furat de-au rupt sau chestii similare. (vezi cazul Vâlcov – care și-a scos banii cu vârf și îndesat în urma a 2 mandate de primar ales cu peste 80%. Omu' a furat, dar a și făcut o grămadă de chestii schimbând radical orașul în bine.)

Cam ăsta ar fi pariul!

 

Primăria Măgurele

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.