Oricum o dai, tot nu e bine

Oricum o dai, tot nu e bine

Și asta pentru că și noi suntem defecți și nu ne dăm seama, suntem setați pe hate. Fiți atenți! Firea, o știți… Da, nici mie nu-mi place. Firea, sau cineva de pe acolo, a venit cu O IDEE. Hai să le dăm oamenilor bani să-și ia biciclete. Poate sunt d’ăia care n-au bani. Știți, mai multe biciclete, mai puține mașini, mai libere autobuzele, măcar acum pe timp de vară. Mai puține mașini, mai puțină poluare, aer mai curat, și tot așa. Cel puțin teoretic, sună ok.

DAR, ca mai întotdeauna, practica ne omoară. Ce se întâmplă de fapt?

  1. Iau biciclete pentru nepoții din alte orașe.

2. Iau voucherele  de 500 lei și le vând pe OLX cu 200.

3. Altă idee e să iei voucherul, pentru că tu oricum ai o bicicletă de 2000 lei, cumperi o bicicletă cu voucherul ăsta și o donezi unor amărâți de prin alte părți.

4. Iei un voucher, vinzi rabla ta cu 400 lei și iei ceva mai bun.

Toate astea și probabil altele, nu arată decât creativitatea românilor când e vorba de  a sabota a un proiect  destinat binelui comun pentru  un câștig personal. Totuși, judecând de undeva mai de sus, proiectul poate fi privit ca o infuzie de biciclete în oraș, cam 5000 de biciclete ar trebui să apară în plus prin București  în urma proiectului. Într-un fel sau altul, fie că sunt vândute pe OLX că mai pui tu niște bani și iei ceva mai bun, ORICUM efectul trebuie să fie MAI MULTE biciclete. 5000 la 3 mil de oameni e infim. Dar e cu plus, e ceva.

Ar mai fi două condiții ca proiectul să iasă ok, la final:

1- Bicicletele să rămână în București. (pentru că aici e poluare, aglomerația și restul problemelor pe care le adresează)

2- Bicicletele respective SĂ FIE FOLOSITE. De bunici, de nepoți, de cumpărătorii de pe OLX, nici nu contează. Important e să fie folosite (corect).

Ideea că bicicliștii pupă mâna lu’ Firea e o aberație pentru că bicicliștii AU DEJA biciclete și majoritatea n-au motiv să se înghesuie pentru una de 500 lei. În general! Sigur, sunt și excepții. Apoi aud zvonuri că poți să le cumperi în decembrie pt că nu s-au agreat listele cu toate magazinele, ceea ce pute și mai e și o prostie.

Scutirea de TVA era într-adevăr o soluție aparent mai bună. Dar bănuiesc eu că era mai greu de implementat și de gestionat. Poate operațional mai scumpă, reducerea ar fi fost mai mică, dar era pentru toată lumea, impactul mediatic ar fi fost mai mic, dar măsura s-ar fi întins pe o perioadă mai lungă, poate chiar ceva permanent. Cred, zic, nu știu, nu mă pricep. Problema e complicată, dar o bună parte din rezolvare stă la noi, la fiecare. Dacă răsturnăm fiecare găleată cu lapte, n-ajungem nicăieri.

 

One thought on “Oricum o dai, tot nu e bine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com