Asa cum va spuneam revin cu detalii de la evenimentul organizat de Allevo pe tema Open source software in mediul financiar-bancar.
A fost de departe cel mai util eveniment de genul asta la care am fost. Allevo stiu sa organizeze evenimente. Atmosfera a fost una destinsa, relaxata, “unconferenced“. Pe langa speech-urile de rigoare care au atins problemele esentiale, s-au tinut 2 workshopuri.
Toti invitatii au fost impariti in 6-7 echipe, fiecare echipa fiind coordonata de catre un reprezentant Allevo. S-au propus cateva teme legate de open source, iar membrii fiecarei echipe au venit cu sugestii, probleme, intrebari concrete, la probleme concrete. La sfarsit s-au prezentat concluziile tuturor. O chestie foarte utila din care cred ca s-au acumulat informatii interesante, care informatii au fost puse la dispozitia tuturor.
Ca sa va faceti o idee despre importanta demersului ar trebui sa va spun ca ceea ce Allevo propune nu s-a facut nicaieri in lume. Pana acum. Lucrurile sunt atat de complexe si suporta atat de multe aspecte incat pare imposibil de realizat.
Concret: propunerea vizeaza construirea unei comunitati injurul unei platforme software pe care Allevo e dispusa sa o puna la dispozitie open source si pe care se pot construi, particulariza de catre diversi dezvoltatori si implementatori de softuri bancare aplicatii specifice platilor, transferurilor financiare. Asta asa foarte pe scurt.
De aici implicatiile si intrebarile sunt diverse si complexe si n-am de gand sa incerc sa le sintetizez. Spun doar ca mi-au placut concluziile lui Kosta Peric, head of innovation la SWIFT Romania (ca o paranteza SWIFT este in industria financiar-bancara un fel de Google pentru internet, ca importanta si amploare). Revenind, Kosta a spus urmatoarele despre acest demers (parafrazez).
1 – It is the right time to jump into the water
2 – Start small, with small projects, prove that it’s working and than grow little by little.
3 – Be careful about the balance between open and control.
[tentblogger-youtube p0e68uwTt]
[tentblogger-youtube Ac84zBEJJMQ]
[tentblogger-youtube spGIbdtwj7s]
Ce am observat la oameni in general:
Indiferent de pozitia/functia din care provin, majoritatea nu stiu sa vorbeasca in public. Sunt doua chestii de baza pe care trebuie sa le respecte oricine se adreseaza unui auditoriu mai mare de 1 persoana:
– sa vorbesti suficient de tare incat sa te auda toti
– sa vorbesti clar, sa pronunti cuvintele corect si cu toata gura.
Ar mai fi:
– sa nu uiti sa vorbesti in microfon, chiar daca vrei sa gesticulezi sau sa atintesti cu privirea pe cineva din alta directie. Sigur, mai e varianta microfonului atasat de ureche, dar nu intotdeauna se gaseste.
– sa nu razi prea tare in microfon, sau sa scoti sunete/cuvinte (brusc) cu mai multi decibelid decat normal. Sau poti doar daca vrei sa trezesti audienta adormita.
– incearca sa nu ai un discurs monoton din punct de vedere al intonatiei. Fa pauze, intoneaza cuvintele, pune putina pasiune, ca sa nu adoarma publicul pe un fundal sonor constant plictisitor.
– sa nu vorbesti prea tare in difuzoare. Asta daca nu esti la un concert rock.