Povești: la muncă în Sierra Leone

Asta nu e o poveste în sine. Informațiile sunt luate la mâna 2-a, dar valide și neînflorite. E o colecție de texte, de “flash-uri” menite a ne trezi la realitate când ne mai vine doru de ducă la muncă prin alte părți. Luați salariul vostru sau oricare vreți voi, cât o fi el, adăugați-i 7000 lei și vedeți dacă ar merita să faceți aceeași muncă în contextul următor:

– În Sierra Leone, vara sunt 35C. Iarna doar 30C. Umiditatea e de 175%… habar n-am cât e, dar e similară cu senzația aia când intri într-o baie plină de aburi… sau în saună, care mai dați pe la saună și știți.
– Plouă zilnic. Și dacă nu plouă o zi, urmează alte 3 de ploaie non stop.
– La ora 6 se întunecă. În fiecare zi din an. Noaptea e egală cu ziua.
– E ca-n junglă peste tot.
– Bărbații nativi, de obicei poartă cam 2-3 cârpe care le acoperă “podoabele.” Atât.
– Salopeta de serviciu, o poartă cu mândrie în zile de sărbătoare.
– La cantina din complexul unde povestitorul lucra, le-a oferit colegilor băștinași un sandwich cu 2 felii de pâine și la mijloc o bucată de carne. Foarte frumos s-a gândit el. Că face o faptă bună. Dar nu s-a așteptat la reacții animalice, asemenea unor câini înfometați cărora le arunci un os.
– Cel mai bine și cel mai bine e să rămâi în complexul unde lucrezi, să ai acolo tot ce-ți trebuie. Ieșit de acolo, ești pe barba ta.
– Ar fi bine să nu-ți superi colegii nativi. Riști ca trupul tău să nu mai fie găsit niciodată. Ce anchete, ce poliție… vise! E junglă! Scapă cine poate.
– Recunoști casele bogaților după faptul ca au o tablă ruginită, drept acoperiș. Clasa mijlocie se mulțumește cu cartoane.
– Oricât de sănătos ai fi aici, acolo e deja altă poveste.
– Ok, faci un instructaj, înveți câteva specii de șerpi veninoși, dar pur și simplu nu ai instinctul să cauți sub scaunul de la mașină de fiecare dată când te sui la volan.
– Te întorci liniștit de la muncă și pe drum colegii tăi nativi nu ratează ocazia de a mai vâna o vrabiuță, un animăluț ceva… orice, dacă e bun de mâncare, ei nu pot rata ocazia. Și tu te uiți la ei ca curca-n lemne, și te întrebi ca Nicu Covaci, de ce-ai plecat de-acasă.
– E și o parte bună. Dă-i unui negru 1 dolar și-ți aduce un sac plin cu fructe exotice, de care nici n-ai auzit vreodată. Dă-i mai mult de un dolar și-ți aduce o remorcă. În fața casei. Direct din junglă.

Lumea a 3-a? Nu prietene. E mai degrabă lumea a 3-a a Evului Mediu Timpuriu din Epoca de Piatră.
Altfel e bine… bauxită, diamante și alte câteva resurse importante pentru restul lumii. Mai ales pentru nemți, americani, englezi.


foto

photo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.