Prețul plătit ca să stai la casă

Sigur, povestea de mai jos e doar o variantă. Există și variante mai… “fericite” cumva. Dar să vă zic, în mare, cam care e prețul pentru a sta la casă. Și nu mă refer aici la bani. Aia e altă discuție, în mod cert sunt mult mai mulți.

Mă refer aici la prețul plătit de tine, prin munca și timpul alocate pentru gestionarea traiului la casă. Pe lângă faptul că întreținerea unei case e mult mai scumpă decât cea a unui apartament, mai ai și situații, ca cea de mai jos, în care trebuie să-ti rezolvi singur diverse probleme.

Acum vreo 2 saptămâni s-a înfundat canalizarea. Scurgerea de la bucătărie mai exact, băile erau ok. Am aplicat timp de o săptămână aproape, tot felul de tratamente cu toate soluțiile posibile găsite pe net și în comerț. Problema, fundătura, era însă undeva mai departe pe traseu și toate reactiile alea chimice se risipeau înainte să ajungă la “bubă”.

După 3 feluri de șerpi și sute de litri de apă clocotită și multe feluri de substanțe, am ajuns în etapa de care mi-era cel mai urât: spart ciment, săpat, găsit finalul conductei, (unde era, cel mai probabil, buba) și băgat șarpele ăla mare!

Câteva detalii tehnice: Ce se vede în poza de mai jos, e un Y, o piesă în formă de Y: prin dreapta vine scurgerea de la baie, iar prin stânga cea de la bucătărie. La băi în general nu sunt probleme pentru că diametrul coloanei e mare, chestie necesară din motive evidente, ca să aiba loc “chestiile”.

La bucătărie însă, diametrul este sau poate fi mai mic. Sifonul are și el un diametru standard (mai mic). Așa că la un momenta dat trebuie pusă o reducție. (în cazul meu) Teava mică se varsă în teava mare. Dacă ar fi să fac din nou, aș pune reducția asta poate chiar aproape de ieșirea din casă mergând pe logica următoare: țevile cu diametrul mai mare se înfundă mai greu prin depunerea de grăsimi și calcar pe pereții conductei și cu cât traseul țevii mai înguste este mai scurt, cu atât e mai ușor de desfundat. Reversul ar fi că… dacă aștepți ani fără tratament de desfundat, cum am făcut eu, se colmatează și conducta mare, atunci chiar că ai pus-o de-o distracție la desfundare, fiind mult mai greu decât la o tevă cu diametrul mic.

Cum am procedat

Revenind! La mine traseul tevii de scurgere de la bucătărie de destul de lung(vreo 6-7 m), reducția fiind chiar aici lânga Y și “buba” puțin mai încolo pe o distantă de juma de metru zic eu. Deci înfundătură, nu glumă!

Odată găsită conducta, trebuia băgat șarpele. Dar cum, nu puteam desface nimic. Așa că am dat o gaură cu o freză (Cumva pe culmea condutei și am astupat cu un dop de plută), câț să intre șarpele (Ăla mare oțelit și tare care te plesnește de nu te vezi, dacă n-ai grijă). E nevoie de 2 oameni pentru operațiunea asta: unul învârte șarpele, chestie esențială și altul îl împinge pe conductă încercând să sape în “dop” până trece dincolo de el.

Odată făcut un orificiu destul de larg, poți să repeți figura de vreo 2-3 ori, după care treci la tratament cu apă clocotită și alte soluții. Eu am rămas la rețeta Oțet+bicabornat de sodiu și la final  apă fierbinte.

Am turnat vreo 5 litri de oțet din cel mai ieftin de la Mega alternând cu pliculețe de bicarbonat de sodiu (câtiva bani un pliculeț) Asta e o soluție foarte ieftină și foarte eficientă. Lași vreo 15 minute după care arunci vreo 10 litri de apă clocotită ca să spele bine grăsimile și calcarul depus în ani de zile. A mers brici!


Nasol e că acum am rămas cu spărtura asta în ciment, undeva la marginea aleii, la intrarea în casă. Sigur, o voi astupa cu un alt strat de ciment, însă pentur viitor, voi face acolo o gură de vizitare, un fel de mini canal, mic cu capac de fier pe unde o să pot altă dată să întervin în caz că mai e nevoie.

Ca aspect, va rămâne asta până când voi acoperi cimentul cu dale, cândva în viitorul care va să fie! 🙂

4 thoughts on “Prețul plătit ca să stai la casă”

  1. Noi avem o problema destul de grava cu calcarul, atat de grava incat se infunda odata la cateva luni pana si capetele de dus sau sitele de la baterii asa ca treaba asta cu infundatul tevilor e un adevarat cosmar.
    Asa ca dupa cum era de asteptat ni s-a infundat si noua teava de la bucatarie dupa cativa ani. Se infunda mai devreme, dar acolo la bucatarie avem si masinile de spalat vase si haine pe aceeasi scurgere, deci agentii corozivi de la pastilele anticalcar ajuta destul de mult in astfel de situatii.
    Am incercat o gramada de geluri si solutii din comert, care mai de care mai eficiente in reclamele TV, dar niciunul n-a mers. Asa ca am bagat soda caustica la recomandarea vanzatoarei de la minimarketul local. Teoretic trebuia sa-si faca efectul in 15-30 de minute, dar n-a fost sa fie asa ca am sunat un instalator care s-a oferit sa vina abia a doua zi. N-am avut de ales, l-am asteptat, insa dupa vreo 5-6 ore m-am trezit ca chiuveta se golise si ca indiferent cata apa turnam pe conducta se scurgea de minune, asa ca m-am gandit ca de acum incolo, de doua ori pe an, sa bag pe scurgeri niste soda caustica, asa preventiv si ti-as recomanda sa faci la fel.

  2. Cu alte cuvinte ar fi bine sa trag tevile pe langa gard si sa incerc sa nu am poteci de ciment si chestii de genul pe traseul lor. 🙂 Si eventual 2-3 guri de vizitare, dalea de curge in una si pleaca mai departe alta teava. La mine o sa fie vorba de 100 de metrii pana la strada.

    Deci trebuie sa fiu atent sa am canalizari, chiar si de mici dimensiuni prin curte ca sa am acces usor pe teava. Multam de sfaturi si articol.

  3. Pingback: Articole interesante pe bloguri, 12 noiembrie 2017 | Iote Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.