Sate abandonate și tinerii downshifting

Mie ceva îmi dă mereu cu virgulă la scenariul ăsta: "iubi, hai să ne mutăm la țară să facem gemuri bio și să trăim din nimic. Ce zici, sună bine?" Cum pana mea cumperi o casă, cu ce bani?  Ok, să zicem că ai strâns bani, ai primit moștenire, n-ai credite etc. DAR te muti, da? Și mâine trebuie să bagi ceva în stomac. MÂINE, nu peste un an când se fac murele și faci tu gem și îl vinzi. MÂINE trebuie să mănânci. Ce? Lapte de la vacă și ciuperci din pădure? Până când? Și iarna?

Înțelegeți unde bat? Adică ruptura aia dintre un stil de viață și altul complet diferit necesită niste timp, timpi, pe care nu-i ai dacă ești cu servici la oraș. Nu-i ai pur și simplu. Până să pui la cale o gospodărie autosuficientă sau aproape, ai nevoie de timp, de niște ciclii naturali. (vaca, iarna tb. să mănânce și pt asta ai nevoie de mult pământ și de TIMP ca să crească fânul, porumbul sau ce-i dai și să-i strângi mâncare pentru iarnă. La fel și pentru restul animalelor.)

Cert e că îți trebuie o sursă de bani, de cash, oricât de mică! De unde în vârful dealului departe de orice? Repet, asta până să ajungi să faci tu brânză și gemuri pe care să le vinzi online, să zicem. Sau până să meșterești tu orice și să faci filmulețe și patreon și youtube. Astea vin eventual după ce lucrurile funcționează cât de cât. Nu știu, ziceți voi cum faci trecerea asta?

6 thoughts on “Sate abandonate și tinerii downshifting”

 1. Depinde, eu n-as vedea reprofilarea asta atat de riscanta pentru ca exista o sumedenie de oameni care o fac prudent in sensul ca primesc o mostenire sau strang bani si continua sa investeasca in afacere 2-3 ani pana se pune pe picioare, facand naveta in timpul lor liber intre sat si oras, iar apoi cand e afacerea pusa pe picioare renunta la joburi si trec la sat.

  1. Cum cresti o vaca facand naveta? Sau alte animale sau chiar si gradina? Nu prea merge. Nu uzi rosiile 3 zile, sunt pa! Poate daca ai part time si drumul e scurt. Poate.

 2. Faci casa si lucrezi de acasa pana pui totul pe picioare, sau unul dintre soti aduce bani, altul se ocupa de gospodarie dar primul trebuie sa castige bine sa sustina si familia si investitiile de prin gospodarie.
  Sau studiezi piata, ce lipseste din zona, un bobcat, un buldo, miniexcavator, ceva utilaje pentru tractor ( scarificator, trencher nu am gasit in zona mea) pe care sa le cumperi si prestezi servicii.
  Sau niste banuti stransi dinainte sa ajunga pentru cativa ani.

  1. Asta mi se pare cea mai probabilă, cu unul dintre soți să lucreze și altul să se ocupe de gospodărie. Am vazut-o de nenumărate ori. Cred că și acum e principala rețetă la țară. DAR are 2 condiții și asta: Distanța până la job să fie rezonabilă (poate un ap. în oraș?) și salariul să acopere chestiile de bază. Oricum, până un scapi de rate nu văd soluții!

 3. Sau ai noroc si gasesti ceva de lucru remote fara multa bataie de cap. Cel putin eu si sotia mea am reusit sa gasim asa ceva dupa lungi cautari si de un an si ceva ne-am mutat intr-un sat destul de retras.

  Nu planificam sa ne castigam banii din lucratul pamantului, dar momentan experimentam cu rosii, tot felul de zarzavaturi si legume.

  In viitor planificam sa luam o capra, dar cam pe aici ne oprim. Banii ii facem din alte surse.

  P.S. Am dar de blogul tau relativ recent si am citit toate postarile legate de panouri (si alte multe zeci de postari). Foarte misto scris; cred ca o sa incerc si eu sa iau niste panouri in anii urmatori.

  1. Superb! Sună bine din ce spui. Cam la nivelul ăsta suntem și noi, dar ne deplasăm în București pentru job.Ceea ce ne mănâncă foarte mult timp. Capra e maximul și pentru noi. :)) Acum avem găini și 2 iepuri. Panourile sunt super.Dacă prinzi gustul energiei solare, o să vrei tot felul de chestii. Te încurajez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.