Skip to content

h

Viața e ce se întâmplă în timp ce tu ești ocupat cu alte planuri

  • Știrile mele
  • DIY
  • Eco
  • Tehnologie
  • Contact

Se apropie culesul viei. Cum pregătesc eu butoiul!

19/09/201817/09/2018 haivas

Decizia a fost luată la începutul anului. Vom face vinul acasă! Adică strugurii oltenești de la moșie vor fi transportați la Măgurele – HQ, unde vor suferi diverse procese până când vor atinge Nirvana!

În acest sens, au fost transportate diverse utilaje indispensabile evenimentelor ce vor avea loc. Unul din aceste utilaje este butoiul din lemn de stejar.

Deși era gata spălat încă de anul trecut, el va trece totuși prin niște antrenamente înainte de a fi aruncat în cursa oficială. 

Prima probă a fost umplerea cu apă. După ce am mai bătut puțin cercurile, ca să fim siguri, l-am umplut cu apă, l-am spălat de praf și l-am lăsat așa puțin să se umfle. Vreo 2 zile. S-a umflat, e ok, stă apa-n el, nu curge, nu fâsăie, nu nimic. Golim apa și repaos!

A doua probă va fi spălatul cu ceai. Într-un tuci mare pus pe priostrii, facem niște ceai din diverse plante cum ar fi: Pelin, mentă, măturică, mușețel, frunze de nuc, frunze de gutui, busuioc, sunătoare. Și mai stă așa 2 zile. Apoil îl golim și-l lăsăm să se zvinte bine încă 1-2 zile.

A 3-a probă are loc înainte cu 2-3 zile de cules. E cea cu fum. Ardem niște baghete d’alea de pucioasă care fac fum. Le legăm cu o sărmă, le dăm foc și le băgăm în butoi. După ce ard sau după ce se umple butoiul de fum, punem dopul. Îl lăsăm așa câteva ore după care scoatem dopu și punem butoiu la aerisit la umbră sau în beci. E important ca această operațiune să se facă atunci când butoiul este uscat pe dinăuntru. Altfel doaga prinde miros de sulf ce va fi transmis vinului și asta nu e bine!

Posted in DIY, Eco, Prima PaginăTagged antrenamente, apă, beci, foc, lemn, Măgurele, mare, plante

Post navigation

Beci și foișor #7. Cum să faci o ușă la beci sau magazie cu 150 lei!
Beci și foișor #8. Am pus cele mai importante elemente de design: vincluri la 45 de grade.

4 thoughts on “Se apropie culesul viei. Cum pregătesc eu butoiul!”

  1. Kulcsy says:
    19/09/2018 at 10:44 am

    De ce nu lasi butoiul “murdar”? Adica cu resturi de vin in el? Asa nici nu se usca nici nu se dezvolta mucegaiuri si alte cele. Il speli bine si il afumi inainte de cules.

    Reply
    1. haivas says:
      19/09/2018 at 11:50 am

      Nu mucegaieste?

      Reply
      1. Kulcsy says:
        20/09/2018 at 7:38 pm

        Vinul se face otet, dar e bun de pus la borhot pentru palinca. Daca il tii astupat, si butoiul e etans nu are cum sa faca floare, e mult prea mult alcool in aer. Preferabil butoiul sa fie tinut in pivnita, nu la caldura.

  2. boemul says:
    19/09/2018 at 2:38 pm

    ai mei au vândut via anul ăsta, vie în care am crescut. cred că va fi primul an din viaţă în care nu voi lua parte la activitatea respectivă 🙁

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts

  • Garmin Forerunner 55 e dezamăgitor, dar ieftin
  • Tesla e deja vechitură
  • Ce ai și ce nu ai nevoie ca să mergi cu bicicleta la servici
  • Rucsacuri pt bicicletă
  • Sfaturi despre gazon

Comentarii

  • haivas on Cum schimbi geamul la șemineu
  • cornel on Cum schimbi geamul la șemineu
  • Haivas on Rucsacuri pt bicicletă
  • Mihai Dobre on Rucsacuri pt bicicletă
  • Mihai Dobre on Cauciucuri pentru biclă

Am mai scris

  • Garmin Forerunner 55 e dezamăgitor, dar ieftin
  • Tesla e deja vechitură
  • Ce ai și ce nu ai nevoie ca să mergi cu bicicleta la servici
  • Rucsacuri pt bicicletă
  • Sfaturi despre gazon

© 2023 h

Proudly powered by WordPress | Theme: x-blog by wpthemespace.com

We are using cookies to give you the best experience on our website.

You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

h
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.