SISTEM DE APĂ CALDĂ SOLARĂ WESTECH: #3 SISTEMUL DE CUPLARE AL ȚEVILOR FLEXBILE DE CELE DE CUPRU

Am ajuns la un oarecare impas în procesul de montaj al sistemului Westech, pentru că am dat peste un sistem ce cuplare pe care nu l-am mai întâlnit în cariera mea de DIY instalator.:)

Sistemul vine cu niște țevi flexibile ca astea:

Panoul de pe acoperiș are niște ieșiri de cupru ca astea:

Eu am o grămadă de fitinguri pe care trebuie să le potrivesc ca un puzzle astfel încât să montez aerisitorul automat în punctul cel mai de sus al instalației, vasul de expansiune jos în camera tehnică, pompa de circulare a antigelului și sistemul de gestionare automată a întregii instalații.

Dilema era cum naiba leg țevile alea flexibile de ieșirile de la panou. Și se pare că prin racordurile astea de cupru cu inel. Mie mi se părea că nu prea se leagă, fiind metal pe metal. În același timp, nici garniturile din orice material ar fi, nu prea au ce căuta pe acoperiș. Cu temperaturile alea și cu toate ultravioletele în maxim 2 ani se aleagea prafu de orice.

Nici țevile flexibile nu au o formă conică pe care să zici că se pliază inelul ăla, cum am mai văzut cu alte ocazii. Deci era ceva nou și e destul de rar întâlnit. D’aia, vă zic și vouă ipoteza mea: RACODURILE ALEA CU INEL SE PRIND DE TEVILE FLEXIBILE FIX AȘA, PRIN PRESARE, STRÂNGERE.

DAR doar ca să fiu eu sigur că ce-am găsit pe net se confirmă: Știți pe cineva care a mai lucrat cu sistemele astea? E așa cum bănuiesc eu că e?

5 thoughts on “SISTEM DE APĂ CALDĂ SOLARĂ WESTECH: #3 SISTEMUL DE CUPLARE AL ȚEVILOR FLEXBILE DE CELE DE CUPRU”

  1. Par a fi racorduri rapide prin compresie. Eu ti-as recomanda sa nu le folosesti direct ci sa lipeste un alt element cu filet interior/exterior de care sa prinzi tevile flexibile pentru a putea monta si o supapa de siguranta.

    Vad ca nu ai nici o supapa de siguranta, nu necesita ?

  2. Sunt racorduri prin compresie, sunt f folosite in Uk aici. Etansarea se face printr-o “olive”, care este de fapt un inel de cupru. Pe teava se baga piulita filetanta, inelul apoi se strange dispre teava nefiletata spre filetul tevii cu care incerci sa o cuplezi?
    Does that make any sense?;)

  3. Sau….daca este cum vad in cazul tau sa pui conpresion fiting-ul pe bucata de cupru, bagi piulita spre panou, bagi oliva in fata piulitei, apoi le strangi pe compresion fiting care o sa fie in stanga.
    Voila! Ai filet acum 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.