Asa nu vom evolua

Ca un bun crestin am sarbatorit si eu Pastele asa cum se cuvine, cu miel. L-am luat direct de la sursa, din stana. Experienta nu e una tocmai placuta, mai ales pentru cei mai slabi de inima, ca sa nu zic nimic de raw vegani, 🙂 dar  e o experienta  pe care  unii ar trebui sa o aiba ca sa realizeze de fapt ce mananca. Anyway…

Ideea e ca am fost la o stana cu vecinul meu, sa cumparam amandoi un miel pe care sa-l impartim frateste, ca si asa era prea  mult pentru noi. Zis si facut. Am ajuns la stana, undeva la marginea Bucurestiului, pe un camp, la marginea unei paduri. Acolo era stana, acolo traiau oile si ciobanii. 2 lucruri vreau sa va spun:

1- Era coada. Desi locatia e destul de izolata, era coada de masini la cumparat miei. Echipajul de politie s-a bagat in fata desigur si au fost serviti umil de chiar seful stanei. Unul dinaintea noastra a cumparat 7 miei. I-am vazut pe toti cum au trecut de la stadiu de animal dragut, aproape un pet, la stadiul de “bun de pus pe gratar”. Nu asta e important, ci faptul ca baciul ala care coordona acolo macelul, nu stie sa-si faca meseria. Lipsea un minim de organizare, un minim de investitie din milioanele care-i ies din branza si carnea de miel, ca sa faca lucrurile intr-un context cat de cat decent.

Nu, el a luat toporu, s-a dus in padure, a taiat niste crengi mai groase pe care le-a legat cu sfoara si a acoperit sandaramaua cu ceva banere publiciatare de pe cine stie unde facute rost. SI ERA COADA la sandramaua respectiva din mijlocul campului. Nu pot sa inteleg. Cu o astfel de gandire nu vom evolua niciodata, cu astfel de ciobani nu ne facem bine niciodata. Si de vina suntem noi ca acceptam conditiile astea. Eu am incetat mai demult sa mai cumpar branza de la stana respectiva, desi mi-era la indemana, pentru ca nu sunt seriosi, nu raspund la telefon si de cateva ori am batut drumu degeaba ca sa-mi zica “n-avem branza, veniti maine.” Faza cu mielul a fost un compromis, influentat fiind de context si de vecinul Vasile. Never again!

2 – Al doi-lea lucru se refera la copii. Baciu’ respectiv are familie si copii. Copiii aia cresc printre oi, cresc printre gaturi spintecate de miei, din care tasneste sangele. Noi ne uitam ca la circ, cu gura cascata, ca vitelul la poarta noua, cum dupa ce i-a luat gatul la miel, argatii respectivi printr-un gest scurt si plictisit, le frangeau sira,  ca sa nu se mai chinuie sau ca sa mearga treaba mai repede. Dupa care-i umflau cu un compresor cu aer si le jupuiau lana. Faceau asta uitandu-se si ei ciudat la noi ca si cum ar zice “Ce cascati ma gura asa? N-ati mai vazut taiat de miel?” Ba da, dar am uitat cat de ciudata si brutala e luarea unei vieti, i-as fi zis eu. Ei bine toate astea, umflarea mielior, jupuirea lor, scoatearea maruntaielor fac parte din normalul unor copii de 6-12 ani, care merg fara nici o grija pe ditamai ATV-ul aducand diverse de la casa la stana. Ce le ceareau adultii. Ce invata copii aia despre viata? O fi bine, o fi rau?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.