Stați sănătoși pe cât posibil. Preveniți ce se poate, mâncați chestii sănătoase. Suntem pe cont propriu!

Stați sănătoși pe cât posibil. Preveniți ce se poate, mâncați chestii sănătoase. Suntem pe cont propriu!

Da, șigur că le știm cu toții, sunt deja clișee chestiile de genul ăsta. Dar să vă zic de ce spun asta. Pentru că într-un mod bizar ajungem la o situație similară celor din SUA, doar că altfel. Foarte mulți oameni acolo nu-și permit anumite (multe?) servicii medicale, așa că unii mizează pe prevenție sau chestii alternative, acolo unde se poate. Alții mor cu zile sau pățesc diverse pentru că nu-și permit serviciile medicale.

La noi, nu e vorba că n-avem acces la ele. Avem acces, doar că ele lipsesc cu desavârșire și situația se va degrada din ce în ce mai mult până când, sper, va face bum! Va exploda o bubă și vom fi nevoiți să scoatem puroiul. Nu văd altă cale. Un prieten de-al meu lucrează, trăiește în Chicago. Când l-am întrebat de asigurarea de sănătate a zis că n-are decât ceva foarte de bază, elementar și evident ieftin. A zis că sunt foarte scumpe și preferă să prevină ce poate, să facă sport, să mănânce sănătos și să nu-și rupă diverse sau alte complicații. Trăiește intens, să zicem!

Să știți că și la noi e cam la fel. Iată o frântură din realitatea unuia dintre cele mai mari/bune spitale din București  și poate din țară:

Cine ramine fara RMN?

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – SUUB. Cel mai mare spital din Bucuresti si, probabil, din tara. De urgenta. De prin 5 septembrie 2017, analizele prin rezonanta magnetica la SUUB au inceput sa se efectueze doar pentru urgentele grave. Aparatul “se incalzea” si o serie intreaga de pacienti au fost pusi fie pe lista de asteptare la analize, fie redirectionati catre alte unitati. In weekend stim cum se lucreaza si in spitale. Astazi, luni, 11 septembrie, la SUUB , conform mesajelor unui medic angajat si al unui lucrator sanitar, aparatul nu a functionat deloc. Ma intreb, in conditiile in care analiza RMN are un rol important in diagnosticarea pacientilor, iar cand vine vorba de urgente, chiar un rol esential in balanta viata-moarte, care va fi situatia pe 12 septembrie? Dar pe 13? Cine mai ramine dupa ce nu RMN? Intreb pentru un pacient.

Citat de pe site-ul SUUB:
“Fondat in 1978, este unul dintre cele mai mari spitale din Romania, reușeșind sa acopere întreaga paletă de specialități medicale si chirurgicale.”

P.S. Am cerut opinia directoarei spitalului, prin email. Ma astept sa imi raspunda in 10 zile, legal. Desigur, poate lungi termenul la 30 de zile, de urgenta.

sursa

 

Acum imaginați-vă cam care e situația în alte orașe, Adjud, Botoșani, Slatina,  Tuzla sau multe, multe altele care nu sunt centre regionale sau de județ. Sunt praf! Spitalele, echipamentele, personalul, moralul, tot!

Localnici construindu-și drumul către satul lor.

2 thoughts on “Stați sănătoși pe cât posibil. Preveniți ce se poate, mâncați chestii sănătoase. Suntem pe cont propriu!

  1. Mai intervin si alti factori. La spitalul judetean de urgenta din Craiova infectiile nozocomiale sunt la ele acasa. La fel ca si la Spitalul de boli infectioase (ironie neintentionata). Plus incompetenta unora din medici. Dar daca vorbim de incompetenta, recordurile (in Oltenia) sunt detinute de spitalul judetean Tg Jiu si mai ales cel din Slatina. Asa ca internarea intr-un spital din Oltenia (zona asta o cunosc mai bine) se compara cu jocul la ruleta ruseasca.
    0    0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com