Știința și realitatea din teren

           Fiind apropiat de mult timp de munca dintr-un departament R&D, îmi vine din ce în ce mai greu să dau crezare științei pe anumite planuri. Două, în special, care merg mână-n mână: alimentația și sănătatea. Încerc, fac eforturi uriașe în acest sens, pentru că sunt convins că prin știință omenirea a ajuns unde este acum. Însă drumul către adevăr e pavat cu multe prostii științifice. Cum a fost aia cu Pământul e plat și-n centrul universului, multă vreme. Ăla era nivelul științei. Sau studiile medicale de prin secolele 17-18, care spuneau ca lumina naturală nu face bine la sănătate, (studii comandate de producătorii de lumânări) sau lobby-urile făcute de a pune impozit pe suprafata geamurilor pentru a descuraja luminarea naturala a locuintelor și a incuraja folosirea cât mai multor lumânări. Toți au murit pentru că lumea a evoluat și ei n-au vrut să evolueze odată cu ea. 

Aceleași lucruri se întâmplă și azi.

           Homeopatia e magie neagră îmbracată în (sic!) haine de marketing. Deci HOMEOPATIA e îmbrăcată în haine de marketing, nu industria pharma care vinde de sute de mld.$. Nu, ei nu fac marketing. Cum a fost legea aia cu impozit pe geamuri, ca să consumi mai multe lumânări, așa e și cu legea asta europeană de a interzice remediile naturiste. Lobby-ul industriei pharma care-și vede amenințate vânzările "de lumânări."

Veganii sunt niște înapoiați care-și ucid copii pentru că nu vor să le dea carne, aspartam și alte mizerii procesate sau derivați de polimeri (cum spune Dorin). Când de fapt e mai multă știință în bucătăria vegană, decât în orice altă bucătărie la ora actuală și cea mai mare greșeală e să te apuci de chestia asta fără să înveți domeniul.

             Oamenii sunt, ca de obicei, împărțiți în două tabere. De ex. un gigel pe facebook încerca să-mi explice și să mă convingă de ce  homeopatia e magie și nu funcționează. El vorbea din cărți și probabil credea că-l mint când îi spuneam că am folosit homeopatia și a dat rezultate acolo unde nimic altceva n-a dat. Eu încercasem practic niște lucruri și el îmi spunea că ȘTIINȚA are dreptate. Fac apel iar la istorie: el era ca ăia care ziceau că nici un aparat mai greu decât aerul nu va putea zbura, în timp eu îi arătam un avion care decolează. Mă mir că și-a cam luat-o și Vlad Petreanu în comentariile la același articol ca homeopatia e magie. Multi oameni care-i spuneau că au folosit-o cu succes după ce au epuizat variantele medicinii clasice.

              Halucinant mi se pare faptul că sunt oameni care, aparent au capul pe umeri, (Doru, Vlad, Vali și alții) care dorm în papuci și refuză (sau așa vor să pară) chestiile evidente. Guys, prea multe prăjeli și KFC nu sunt bune, băgați și-o frunză crudă din când în când (dacă nu mă credeți pe mine, poate-i credeți pe ăia de la OMS), nu TOATE vaccinurile sunt necesare și suficient testate, uimitor, usturoiul consumat corect e unul dintre cele mai eficiente antibiotice. (nu-mi vorbiți din cărți, pe asta am testat-o pe pielea mea.). Singura scuză parțială pe care le-o găsesc este generarea de trafic cu astfel de subiecte care bășică lumea. Asta pot s-o înțeleg cât de cât, din asta trăiesc.Altfel nu mai dormiți, nu mai fiți ca Dr. Oz care pledeaza pt vaccinare, dar nu-și vaccinează cei 4 copii ai lui pt ca acasa nu mai e Dr. Oz e Mr. Oz si aparent nevastă-sa nu urmează sfaturile lui de… doctor.

 

 

4 thoughts on “Știința și realitatea din teren”

    1. Nu sunt calificat să răspund profesionist, dar un răspuns ar fi “de când e o ramură a medicinei”. Însă pierzi esențialul problemei.

  1. Și de când e homeopatia o “ramură a medicinei”? Că studiile o cataloghează drept “pseudoștiință” și nu recomandă nimănui să se doftoricească în baza homeopatiei. Asta 1.

    2. Studiile se fac pe eșantioane reprezentative tocmai pentru că întotdeauna va exista o marjă de eroare cauzată de diferențele genetice dintre oameni.

    3. Principiul de bază al homoepatiei încalcă legile chimiei una câte una. O substanță (oricare ar fi ea) diluată nu va fi niciodată mai potentă decât una concentrată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.