Sunt rentabile găinile din curte?

Cineva a făcut niște calcule, pe piața din US, e drept, dar tot e un reper ca și structură. Dacă ar fi să fac calculul ăsta ar arăta cam așa (pt 1 găină):

Costuri pe 3 ani

Cost chiziție 1 pui costă 5 lei (dacă e mai mărișor, nu d’ăla de 3 zile)

Mâncarea 3 ani

Pt 30 de găini eu iau cam 3 saci de amestec (grâu, porumb și floarea soarelui) 3X30 lei sacu = 90 lei/30 de găini => mâncarea unei găini costă cam 3 lei/lună X 36luni =108 lei pe 3 ani

Munca Asta mi-e greu s-o evaluez, pentru că e cumva din mers și din plăcere. Dar, trebuie să strângi după ele, să le schimbi apa, să le mai dai cu ceva medicamente dacă e cazul, etc.

Deparazitări și alte tratemente sunt insignifiante pt calulul ăsta. Nu cred că trec de 1 leu pe 3 ani Sau ceva de genul ăsta.

Venituri pe 3 ani

O găină în 3 ani face cam așa, cum zice și tanti asta din clip, pe 2 ani cam 270 de ouă. Eu o să pun 300 de ouă în 3 ani.(sigur că n-o să facă din prima zi, apoi randamentul scade, dar în medie să zicem 300 de ouă/3ani. Adică 300 lei (calculat la preț de 1 leu, deși alea bio care sunt mai aproape de ceea ce cresc eu, sunt peste 1 leu. Dar să zicem 1 leu pt simplificarea calcului)

Dacă la final apuci să tai și găina bătrână care face zeama bună, poți să mai adaugi un 50 lei la încasări.

Concluzie:

Avem încasări 350 lei-113 lei costuri = 237 lei. Repet, fără a calcula munca. Dar și fără a calcula beneficiul îngrășământului oferit de găini, îngrășământ care merge în grădină pentru legume bio și care se coc și produc și ele la rândul lor ceva. Sau pe care aș putea de ex. să-l vând ambalat în sticle de 2l sub formă de macerat.

Sigur, astea sunt calcule făcute așa din avion, mai ai pierderi, mai mor din găini sau din pui când sunt mici, au perioade când nu fac ouă, perioade când fac prea multe și așa mai departe.  Însă diferența e mare și per ansamblu ieși pe plus chiar dacă nu simți cine știe ce acest plus. Când n-o să-l mai ai, începi să-l simți! 🙂

 

4 thoughts on “Sunt rentabile găinile din curte?”

  1. Ai mei ai cumparat 20 de gaini adulte de la o ferma de oua (au fost scoase la pensie :)) ). Produc in medie 10 oua/zi, mai mult decat pot manca 3 familii.

    1. Corect! tot vreo 4-5 lei e si ála cánd e pui. Doar că mănâncă fără să se ouă. în schimb fără el nu poți scoate pui de la cloșcă! Deci ceva face și el bine. Plus că dă alarma în caz de uliu sau prădători aerieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.