Suntem ceea ce mâncăm

Vroiam doar să vă recomand articolul ăsta care este o poză excelentă a situației alimentare actuale. Din el, extrag câteva idei care sper să vă determine să-l citiți și să reflectați mai mult la subiect, după care să acționați:
– producem mai mult, dar mai prost
– avem mai multe sortimente de alimente, dar mai puțini nutrienți
– producătorii mici și mijlocii au dispărut. Problema alimentației oamenilor de pe planetă stă în mâna câtorva corporații, care pot face ce vor în domeniu.
– agricultura a devenit un furnizor de materie primă, nu de hrană.
– deși la scară istorică, în ultimii 100 de ani, prețurile la orice au crescut, cele la materiile prime agricole au scăzut.
– În SUA, producția de porumb a crescut de la o medie de 3t/ha (pe la 1900) la aproape 16t/ha. (2010)
– există peste 4000 de varietăți de cartofi. Noi știm doar de cartofi albi și roșii.
– tot în SUA, distanța medie parcursă de un aliment de la fermă la farfurie este de 1500 mile.(2400 km) Cam cât de la București la Madrid. Luați o salată de la Grădinari și mâncați-o la Madrid.

foto

6 thoughts on “Suntem ceea ce mâncăm”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.