Suprahipsterismul

     Suprahipsterismul e când, deși ești om normal la cap, spui public că votezi cu Firea. Pentru că toți hipsterii votează Nicușor și restul lumii normale cu ei, tu ești suprahipster și votezi cu Firea.

Mă uit pe facebook și văd statusuri ciudate de la oameni care-mi păreau a fi cu capul pe umeri, oameni care pot influența pe alții, oameni cu mii de prieteni și followeri. De ce spun asta? pentru că odată cu 5000, 10000 de follow-eri vine, vrei nu vrei, și o responsabilitate (morală) cel puțin. Oamenii ăștia scriu, în general. Cu asta se ocupă ei, din asta trăiesc. Scriu diverse chestii, despre diverse chestii. Și alții citesc, nu doar cei care cred ei că-i citesc, dar mulți alții despre care nu știu, cum ar fi elevi de liceu, tineri care acum își formează valorile, etc.

     Mi se pare că fenomenul ăsta de hater-eală, de trolleală o ia razna cu ocazia fiecăror alegeri, locale sau generale. Oamenii încep și despică fiecare candidat, îl iau la purecat căutând să scrie ceva despre el, orice, ceva care să prindă, ceva nou, ceva care să fie invers decât crede toată lumea. Nu știu de ce, poate din dorința de a fi tu moțul, de a fi tu hipsetrul, unicul care a zis invers și a avut dreptate, habar n-am de ce, dar oamenii ăștia se uită îndeaproape la candidat. Ceea ce e pe undeva greșit pentru că pierd imaginea de ansamblu care de multe ori surprinde mult mai bine esențialul problemelor decât analiza laborioasă sub lupă.

     Ei bine și făcând asta, se crează trenduri, da? Lumea tine cu ăla. Online-ul ține cu ăla, iar oamenii ăștia de care zic eu, pur și simplu nu pot să accepte să facă parte din turmă. Nici măcar atunci când turma se îndreaptă într-o directie bună, pentru că 25 de ani de hoinăreala aiurea și dezamăgiri din 4 în 4 ani, îi face să nu mai creadă că turma, poate merge pe un drum bun. Și atunci, dintr-un instinct dobândit, încep să critice să caute nod în papură și în cazuri extreme să se îndrepte în directia opusă turmei, fără argumente raționale pentru asta.

     Cu alte cuvinte, când toți oamenii  din jurul lor devin hipsteri și votează Nicușor Dan, ei vor să fie suprahipsteri și spun că votează cu Firea, născocind cele mai halucinante motive  de la "știm la ce să ne așteptăm de la ea" până la "pur și simplu nu-l cred". Unii s-au apucat să-l critice pe Nicușor că a zis că i se pare "neoportun ca primăria să plătească sute de mii de euro salarii la handbaliste și apoi să se milogească la guvern pentru bani de încălzire" pe de o parte, iar pe de alta a felicitat handbalistele când au devenit campioane. Păi și nu e normal să le felicite? Nu e normal ca mai întâi să asiguri căldura în apartamente pe timp de iarnă și apoi să te gândești la finanțarea sportului? Nu, unora li se pare că n-a procedat corect, că l-au prins ei cu jmecheria asta. Au găsit ei chițibușul, dar uitându-se atât de atent, pierd imaginea de ansamblu pe care de ex. un român din altă țară o vede mult mai bine, pentru că la el nu ajunge tot zgomotul ăsta de care sunt atât de aproape "trend setterii"; imaginea și esența problemei fiind aceea că zeci de ani am așteptat să dăm șansă unora din afara sistemului și când ei apar, după lupte dure cu sistemul, vin 2 băieței d'ăștia și dau cu bâta-n baltă spunând că ei votează cu Firea că știu la ce să se aștepte, sau că ei pur și simplu nu-l cred pe Nicușor că e de bună credință? Dar pe Firea o cred? Pe Turcescu îl cred? pe Predoiu? HELLO, oameni buni, v-ați țicnit? snap out of it!

     Ce cred că se întâmplă de fapt, e că oamenii normali nu mai cred în nimic, au rămas setați pe hater-eală, pe trolling, fac miștouri fine și apoi se plâng că amână candidații întâlnirea cu ei. Păi domnilor, nu sunteți semizei, chiar dacă aveți mii de like-uri și zeci de mii de cititori. Eu să fi fost un candidat, nu m-aș fi dus în mijlocul unei haite de hiene hotărâte să facă mișto-uri cu mine. Ok, poate aduc ei niște voturi, dar e cu risc reputațional prea mare, deci pa!

     Și plâng bloggerii că n-a vrut Nicușor să se mai vadă cu ei. Nu, a avut lucruri mai bune de făcut decât să vă audă mișto-urile voastre. Simplu!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.