Test polizor de ascuțit cuțite

Test polizor de ascuțit cuțite

Mi-am dorit de multă vreme un polizor de ascuțit cuțite. Motorul în sine, mașinăria nu sunt foarte scumpe, nu sunt mare jmecherie de inventie a tehnicii, de aceea nici nu sunt foarte scumpe, însă niciodată n-a ajuns pe primele locuri ca prioritate în lista de cheltuieli. Și am stat așa cu ascuțit topoare, cuțite și alte unelte cu flexul. Operațiune cam periculoasă și pe care n-o puteam executa singur.

Rugăciunile mi-au fost ascultate și colegul de bricolaj s-a milostivit și mi-a făcut cadou acest polizor pentru că lui nu-i mai trebuia. (să trăiască șefu’ 100 de ani fără Re.Ca.)

Așa că l-am luat la testat. Prima dată am încercat cu toporul:

 

 

Apoi am trecut și la cuțite.

 

Aparatul în sine este foarte bun din punctul meu de vedere. Pot ascuți cuțite, topoare, săpa, cazmaua săpăliga și alte unelte. Însă pentru a obține maximul de eficiența de la ea, este nevoie să schimb piatra și glasspapirul ala în funcție de nevoi. Așa cum e acum, e ok să ascuți topoare și unelte de grădină, chestii mai brute, mai mari. Pentru cuțite de bucătărie și chestii de finețe e nevoie de alta piatră care poate fi mai scumpă decât mașinăria în sine și de alta granulație la glasspapir.

Ce-am observat din ascuțirea a vreo 20-30 de cuțite? Faptul că toate sunt foarte diferite. Unele s-au ascuțit mai bine decât altele, cel mai probabil datorită compoziției diferite a materialului.

E mult mai ușor să nimerești unghiul după care dai forma tăișului decât în varianta cu piatră la liber însă și-n cazul ăsta ar fi util un sistem, mecanism care să te ajute să ai același unghi de fiecare dată.

Altfel, Me&Bobby McGee, varianta Pink sau Jannis?

 

One thought on “Test polizor de ascuțit cuțite

  1. Foarte tare unealta. Pentru un tais si mai fin, recomand ca dupa ce le dai pe polizor, sa le dai si pe o piatra cu granulatie de 2000/5000 (in functie de cat de “imperfecta” a iesit lama). Pietre gasesti la magazinele de bucatarie, dar la preturi destul de mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com