Treaba cu Romania

Pentru ca in ultimul timp, (intamplator sau nu) m-a “lovit” un val de articole despre cat de bine este si va fi in Romania, cat de minunati sunt oamenii si de ce merita sa alegi Romania, am sa incerc si eu sa-mi spun parerea:

De ce mi-e bine in Romania:

– in primul rand, pentru ca “teluric” ma simt legat de plaiurile astea. Asta e un dat, pe care nu cred ca-l pot schimba. Aici m-am nascut si respir aerul cu toti porii si cunosc fiecare adiere si fiecare raza de lumina. Resimt asta mai ales cand merg pe plaiurile pe unde am crescut (1, 2, 3), pe malul Oltului care m-a invatat sa iubesc apa si asfintitul. N-am ce face. 🙂

– in al 2-lea rand, pentru ca ma simt legat intr-un mod metafizic de oamenii acestor locuri. Nu neaparat de oamenii pe care-i vad si cunosc fizic, ci de o constiinta colectiva, de istoria si de toata incarcatura energetica emanata de-a lungul timpului de oamenii care-au trait aici. E vorba si de o apartenenta social-culturala in spatiu si timp. Este din nou un dat al sortii. Vad oamenii in jurul meu si am impresia ca-i cunosc, ca stiu ce vor, ce probleme au, care le sunt plusurile si minusurile. Ii stiu cine sunt si la ce sa ma astept de la ei.

– in al 3-lea rand sunt legat de familie si prieteni si de toate traditiile bune sau mai putin bune. Imi place sa ma intalnesc pe neasteptate la un colt de strada sau in magazin cu unul din prieteni sau cunoscuti, imi place sa pot merge la ei fara sa dau telefon inainte sau sa-mi consult agenda. E ceva din “carpe diem” in toate astea. Si asta imi place.

– in al 4-lea rand, imi place faptul ca inca exista o oarecare libertate in organizarea asta haotica a societatii romanesti. Insa libertatea asta vine cu un cost, pt ca nu stim s-o apreciem si nu stim s-o apreciem pt ca nu suntem educati si nu stim sa invatam nimic din vacantele petrecute in alte tari.

De ce nu mi-e bine in Romania:

nu mi-e bine pt ca traim vremuri ciudate. Valorile socio-culturale sunt in haos. Saracia si lipsa de educatie are efecte perverse pe care le simt. Sunt destul de putini oameni “normali” si mi-e foarte greu sa-i vad printre “atatea mii de venetici.”  Pitis le zice bine aici.

– nu mi-e bine pt ca multe lucruri nu sunt la locul lor, cum ar trebui sa fie:

– nu sunt drumuri normale

– nu sunt servicii decente

– n-avem cultul muncii si al lucrului (macar cat de cat) bine facut

– e mizerie atat pe afara cat si in mintile si sufletele oamenilor

– e prea multa nepasare si prostie

– nu stim sa ne organizam, vrem multe, fara sa dam nimic. Preferam sa lasam terenul parloaga, in loc sa-l muncim sa producem ceva.

– vrem sa avem profit de peste 80% in primul an, altfel “nu se merita”

– nu stim sa apreciem faptul ca inca putem face un gratar cam pe orice poienita mioritica… si de aceea  lasam gramada de  gunoi acolo, in loc sa o luam cu noi.

– nu stim sa apreciem ca inca avem alimente cat de cat naturale, (nu finantam institutele de cercetare agricola – sau cum s-or numi ele) si incurajam importul de seminte “fara gust” din Olanda sau Argentina.

Lista poate continua… dar ma opresc aici.

De ce totusi sa alegem Romania? Dincolo de argumentele de mai sus… ar mai fi: pt ca e treaba multa, pt ca sunt posibilitati multe, pentru ca ai sansa (mica) sa reusesti la tine acasa, pentru ca provocarea e mai mare si satisfactia pe masura.

Voi alegeti Romania? De ce?

6 thoughts on “Treaba cu Romania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.