V-ați gândit ce faceți la pensie?

Și mă refer aici la “Din ce o să trăiți la pensie?” Sună aiurea întrebarea asta, nu? “Pai cum? Am doar 35 de ani. Cum ce fac la pensie? Mă plimb prin lume, mă retrag la o căbănuță undeva frumos. Cam astea cred eu că sunt gândurile multora.

Eram zilele trecute la o un pahar de vorba cu niste prieteni și dintr-una în alta aflăm că statul german trimite scrisori cetățenilor în care pe scurt le zice cam așa: Bă băieți și fete, treaba e nasoală. Pe când o să ieșiți voi la pensie, pensia publică o sa fie de câteva sute de euro. Ia puneti voi mână și gândiți-vă și la alte surse de venit care să vă ajute la batrânețe. Discuția a continuat, dar eu am rămas cu chestia asta în cap: Păi dacă așa stă treaba în motorul economiei europene, la noi ce-o să fie?

M-am apucat să caut ceva știri despre treaba asta ca prea mi se părea ireală. O fi fost vreun caz aparte, vreo situatie deosebită, îmi tot ziceam eu. Doar că nu! Aparent treaba e groasă și se poate verifica. Eu l-am ales pe băiatul ăsta care zice mai multe chestii despre pensia din Germania în clipul de mai jos, dar mentionez doar atât: la o rată a inflației de 1,5% cât ia în calcul statul german, pe când o să iasă la pensie un om de 30-40 ani, 100€ vor valora 59€, iar UE recomandă să se ia în calcul o rată a inflației de 2%, ceea ce înseamnă că 100€=>49€. Pensia medie în Germania acum e undeva pe la 1600€ – 1700€. Aplicând rata inflației, ajungem la cele câteva sute de euro de care ziceam.

În România a fi la pensie va fi în continuare, mult timp de acum în colo, tot o luptă de supraviețuire. Dacă în Germania vei rămâne cu 800€ pensie net, în România, va fi și mai puțin. Suficient cât să-ți plătești curentul, benzina (daca mai pleci undeva) și ceva alimente.

Acum, revin la întrebare, v-ați gândit cum faceți la pensie? Până când aveți de gând să munciți? Cum stați cu sănătatea? Sperați să mai nimeriți butoanele pe tastatură? Până când? Ce e de făcut?

 • Păi deschid o afacere – Ok. Bun! Să zicem că pui ceva pe picioare. Cum te vei descurca să o gestionezi la 65-70 de ani. Că tot trebuie muncă și chiar mai multă, la propria afacere decât la job.
 • Fac ceva cu venit pasiv. Bun! Ce? Active la firme de tech? cripto? ai ceva de închiriat?
 • Trăiesc de pe urma pământului. Super! Cum stati cu sănătatea, condiția fizică? A trăi de pe urma pământului, cu toată tehnologia, presupune totuși mult efort fizic. Ești pregătit pt asta la +65 de ani dupa o viață la birou?
 • alte idei?

Probabil un mix, câte puțin din fiecare, ar fi o variantă de răspuns. Fiecare le știe pe ale lui, dar e bine să te gândești măcar la chestiile astea din timp.

7 thoughts on “V-ați gândit ce faceți la pensie?”

  1. E bine. Speranta de viată acum e 75 de ani. Sa zicem ca ajungem la 80. Sper sa-ți ajunga milioanele alea sa o duci cât mai bine vreme de aprox. 15 ani. Cu tot cu rata inflației aplicată.

 1. Nu doar că m-am găndit, ci am și planul făcut.
  Mă relochez în Cuba, acum sunt în Spania.
  Cuba mai are mulți ani să ajungă la nivelul Europei, dar e un loc relativ bun de trăit. Pot face o paralelă cu olandezi, nemți și englezi pensionați care sunt deja mutați aici în Spania.
  De ce Cuba? Au un sistem de sănătate relativ OK, ceva extrem de important pentru un pensionar. Am prieteni cubanezi cu care contez. Oameni faini, nu greble.
  Pensiile (suntem doi, coechipiera are peste 20 de ani munciți în Spania, urmează o pensie mulțumitoare, eu mai subțire) vor permite un trai decent în Cuba. Aici( în Spania) ar fi ceva gen subzistență.
  Peste 20 de ani mama și tata vor fi probabil o amintire. Nu am frați.
  Juniorul are deja asigurat un start chill, îi rămăn niște imobiliare care sunt acum închiriate.
  Nu am credite, nici rate .
  Vorbesc spaniolă și engleză.
  Cu riscul să mă repet, am prieteni cubanezi, nu povestesc din ce am auzit de la vărul fratelui vecinului instalatorului care a fost la un prieten să îi schimbe bateria de la duș.

  1. Da, mutatul în zone mai ieftine e o idee bună. Si în US pensionarii caută sa se mute în statele cu climă mai blandă pt a reduce costurile cu locuinta. De aceea preturile o iau razna acolo.

 2. Da, ma gandesc activ. Chiar daca lucrez doar de 2 ani si sunt inca tanar (25 de ani), economisesc peste 60% din castiguri si incerc sa-i investesc activ, in general intr-un portofoliu pe termen lung si din cand in cand in speculatii (ai nevoie si de ceva fun sa-ti poti mentine disciplina investiilor). Lucrurile sunt mult mai simple de cat par, doar le complicam noi, in general prin a ne cumpara lucruri de care nu avem nevoie si a impresiona oameni care nu ne plac. Unii isi irosesc ani de zile si venituri pe astfel de prostii. Tot ce trebuie sa facem este sa incercam cat putem sa ne crestem veniturile, sa ne scadem cheltuielile, sa economisim si sa investim activ. Cred ca un punct foarte important este sa-ti gasesti un partener de viata care e pe acelasi fir narativ de gandire in privinta finantelor, altfel totul va fi dezastru.
  Sa lasam si un mic citat:
  “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

 3. Produc curent. Cu panouri. Cu el imi alimentez casa si robotii pe care ii construiesc intre timp. Iar tesla sper sa se conduca singura pana atunci. Vand aur. Vand btc. Vand eth. Vand pamant. Dau in judecata pe oricine pentru bani. Incasez dividende. Incasez chirii. Vand din actiuni. Incasez din miile de articole de pe blog :)). Drepturi de autor din cartile pe care le scriu. Cultiv pamantul cu roboti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.