Va fi tot mai rău la capitolul angajați

Chiar mă întrebam când vor începe angajatorii să observe criza calității viitorilor angajați, având în vedere că actul educației se tot duce în jos de ceva ani buni. Și iată că am dat peste primul semnal

“ Nu stiu ce dracu nu intelegi bai Reportaje. DEZASTRU inseamna DEZASTRU. Nu mai pot livra mai nimic. Nu gasim nici macar candidati entry level. E un cosmar al recrutarii si asta e doar inceputul”

     Chestia asta au simțit-o mai demultișor recurterii experimentați care livrează în diverse domenii și pe diverse nivele ierarhice, dar au cam tăcut mâlc, era un fel de subiect tabu.Acum încep să scrie despre asta, încep să vorbească mai pe șleau despre asta, pentru că situația e groasă și nu prea mai ai ce să faci acum decât să te pregătești pentru ce va să vină.

     Angajatorii erau oricum obligați să facă nițică școală cu noii intrați în câmpul muncii pentru că școala românească a trăit mai dintotdeauna într-o realitate paralelă, însă una era să-l înveți pe un angajat ceva când ăla știa să scrie cât de cât corect, poate mai știa naiba din greșeală și câte o formulă de la matematică și altfel pricepea excelul, altfel scrie mailurile către clienți când a învățat măcar odată-n viață să despartă o propoziție în fraze și așa mai departe.

Acum sunt oameni, de ex. din industria comunicării, care se vaietă de mesajele pe care le scriu începătorii, ăștia micii. Și dacă încă mai merge să dai reject la un comunicat de presă scris cu greșeli sau limbaj de lemn, foarte curâd n-ai să mai poți face asta, pentru că vor fi toate așa.

     Revenind la angajatori, mă întreb daca vor fi ei dispuși să-i învețe pe noii angajați ce or să vină și ABC-ul și aritmetica și alte chestii de bază care le scapă în cei 12 ani de educație românească? Mai pot privații să ducă și povara asta-n spate?

     Imaginea ar fi cam așa: Sănătatea e praf – majoritatea angajatorilor le oferă angajatilor asigurări private de sănătate cu x servicii incluse, bune, proaste, sunt acolo și le dublează pe cele de la stat, Educatia a fost mereu paralelă cu nevoile din economie – angajatorii si-au format oamenii "on site", calificare la locul de muncă, adică înveți din mers. Majoritatea clădirilor în care zac firmele au servicii de pază private, pentru că poliția doarme-n izmene.

     Ce face statul în toată povestea asta? Încasează bani? Pentru ce?

 

foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.