Un cityboy din San Francisco

     

     Avem aici exemplul unui cetățean care a decis la numai 23 de ani să ducă o viață mai simplă. Pentru că nu-i așa, la 23 de ani, viața e foarte complicată. Lăsând gluma la o parte, cazul ăsta ar trebui să-l analizeze toate companiile de imobiliare, auto și retail. Tipul se încadrează perfect în profilul "milenials" care își petrec o bună parte din viață în online, renunțând la unele valori ale părinților lor de tipul "wife, children, house", prețuind cu totul alte chestii și având cu totul alte nevoi pe care marii retaileri încă încearcă să le înțeleagă ca să le poată vinde și ăstora altceva, în afară de ecrane și net.

Așadar la 23 de ani, un programator din Massachusetts s-a dus și s-a angajat la Google. Nimic anormal până aici, numai că în loc să stea și el ca tot omu' în chirie, într-un apartament de 2 camere cu alți 3 nătărăi, plătind 2000$/lună, el și-a cumpărat cu 10 000$ un Camion Ford cu 156000 mile la bord căruia i-a tras frâna de mână în parcarea din fața sediului Google. Și acolo trăiește el. Pe blogul lui are un counter care ne arată că în 9 luni a economisit astfel peste 9500$, iar o zi lucrătoare din viața lui arată cam așa. (interesantă e aplicația care-i monitorizeaza prin accelerometrii cât de agitat e în somn și deci spune dacă e stare alfa/beta sau doarme profund și atunci nu-l trezește. Sau cam așa ceva; plus încă 275.431 de alte features.)

Camionul nu e conectat la electricitate, pentru ca nu petrece prea mult timp acolo, iar ceea ce are nevoie (telefon, laptop) îi ajung să-l țină o noapte, după care le încarcă iar la servici.

"I realized I was paying an exorbitant amount of money for the apartment I was staying in — and I was almost never home," he says. "It's really hard to justify throwing that kind of money away. You're essentially burning it — you're not putting equity in anything and you're not building it up for a future — and that was really hard for me to reconcile."

     De mâncat mănâncă la restaurantul companiei, dușul îl face la sala de antrenament a companiei, după antrenamentul zilnic, hainele le spală, probabil, ca restul lumii la o spalătorie/uscătorie pe bani, telefonul e plătit de companie. Singurul cost lunar fix pe care îl are, este asigurarea la camionetă de 121$/lună. 

I'm going for a target of saving about 90% of my after-tax income, and throwing that in student loans and investments

     Chestia asta i-a permis o mai mare libertate financiară pe care a folosit-o să-și plătescă stundetia, să se bucure mai mult de tot ce are de oferit San Francisco. Plănuiește o călătorie în jurul lumii și crede că experiența asta îl va ajuta să se obișnuiască cu diverse condiții de trai pe care le va experimenta.

1 thought on “Un cityboy din San Francisco”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.