Sigur, într-o piață matură, cu producători interesați de produse naturale, bio, crescute fără chimicale și în care oamenii vor să mănânce cât mai natural, apicultorii ar mai putea avea o sursă de venit din vânzarea albinelor cu totul, a roiurilor către legumicultori bio.
Nu știu dacă piața asta e dezvoltată și la noi, am auzit de cazuri izolate și mai bizare de import de gâze zburătoare din alte țări pentru a ajuta polenizarea legumelor. Dar nu știu dacă e o piață pentru așa ceva la noi. Ar trebui să fie! Oamenii ăia din Matca oare cum fac roșii timpurii?
Și castraveți?
hăhă, ai pus “Matca” şi “bio” în aceeaşi postare 🙂
preţul succesului ălora e că mai au puţin pământ rătăcit printre sacii cu îngrăşământ…
Nu știu, nu cunosc!Habar n-am!Posibil să fie cum zici tu!
In SUA se inchiriaza albine pentru polenizare. Bine, e vorba de mari producatori de portocale si alte fructe, care au mii, zeci de mii de hectare de polenizat. Dar e o chestie de câtiva ani, cam de când unii spun ca avem penurie de albine si ar fi bine sa facem ceva cu pesticidele. Astia in SUA inchiriaza pur si simplu apicultori care vin cu stupurile. Acum ma intreb de ce oare nu isi fac un “side-business” de miere? 🙂
Business-ul de miere e complicat, nu cred că merge așa as a side business. Și nu vor să-și bată capul!
Stiu ca e complicat, daca nu ai si ceva pasiune, nu te bagi “sa te intepe albinele”. Ziceam asa, ca ei pot contribui la marirea septelului de albine. Dar, acum, daca ma gândesc bine, ce albine si ce miere ar putea avea, daca au monocultura si plina de pesticide?
Pe de alta parte, albinele alea inchiriate, se incarca de pesticide acolo unde se duc sa polenizeze. Apoi cumparam noi miere “bio” dupa ce le-au dus la pascut in alta parte…